Bevroren vis: deklading coketransport naar de dierentuin

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Rotterdam tot 10 jaar celstraf geëist voor de vangst van ruim een ton cocaïne in Zaandam, vorig jaar. De drugs was verstopt in een lading bevroren vis uit Ecuador.

Hagenaar

De politie stelde vast dat er 1.125 kilo cocaïne in de container met vis was geladen. De vangst werd gedaan op 20 juli 2018 nadat de container uit de Rotterdamse haven naar de loods in Zaandam was gevolgd. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft zeven verdachten gedagvaard voor de invoer: mannen van tussen de 28 en 48 jaar.

Zes verdachten (uit Gorinchem, Tiel, Utrecht, Albanië en de Verenigde Staten) werden aangehouden in de loods in Zaandam. Een toen 48-jarige Hagenaar, die de organisator zou zijn, werd in zijn woonplaats aangehouden. Voor de rechtbank eiste het OM vandaag gevangenisstraffen tussen 6,5 en 10 jaar.

Heek

De container met de partij cocaïne en een lading heek zou een straatwaarde van een slordige 22 miljoen euro hebben. De lading kwam uit Ecuador en had als bestemming Zaandam. De vrachtwagen werd geëscorteerd door een Volkswagen Caddy en een Ford Focus.

De politie doorzocht ook de woning van de Hagenaar, zijn bedrijfspanden in Rijswijk en Alphen aan den Rijn en een caravan in Bergambacht. Daar werden verboden middelen aangetroffen, die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van xtc.

Pinguins

De officier van justitie vindt het ongeloofwaardig dat een partij bevroren vis die doorverkocht moest worden, bij een temperatuur van 25 graden opgeslagen zou worden in een loods zonder koeling. Ook was er al met gereedschap in de dozen met bevroren heek gehakt omdat men op zoek was naar de verstopte cocaïne, zo meent het OM.

De inbeslaggenomen cocaïne en chemicaliën zijn na inbeslagname vernietigd. De vissen waarin geen cocaïne was verwerkt, kregen een bestemming: voer voor pinguïns, dolfijnen en zeehonden in verschillende dierentuinen.