Bewaarder schopte kip dood in gevangenis

In de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard heeft een bewaarder een kip zodanig geschopt dat het beest aan zijn verwondingen is overleden. Er lopen in de inrichting kippen in een tuintje dat wordt onderhouden door de levenslang gestrafte Koerd Hüseyin Baybasin (foto). 

Door @Wim van de Pol

Baybasin’s advocaat Judith Serrarens heeft bij de politie en het Openbaar Ministerie aangifte gedaan van dierenmishandeling (Wet dieren artikelen 2.1 en 2.6). Volgens haar was er sprake van opzet en zijn er getuigen van de handeling. Sinds juni heeft Baybasin de verantwoordelijkheid over een tuintje met kippen achter de muren van Zuyder Bos.

Humane afdeling

Hij was met een aantal andere langgestraften in juni vorig jaar overgeplaatst vanuit de Drentse gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Daar had Baybasin op verzoek het voortouw genomen bij het opknappen van een oude afdeling van die inrichting. Met een groep medegetineerden onder wie verschillende levenslang gestraften heeft hij die schoongemaakt, geschilderd en verbouwd. De Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) had het plan om in Norgerhaven een meer humane afdeling voor levenslang gestraften te creëren. Dat project stopte abrupt toen de vorige staatssecretaris Fred Teeven Norgerhaven aan Noorwegen besloot te verhuren.

Afval

In de penitentiaire inrichtingen van Krimpen aan den IJssel, Vught en Zuyder Bos in Heerhugowaard zouden vergelijkbare projecten worden gestart. Na toestemming van de vorige directeur begon Baybasin in een hoekje waar voorheen afval werd neergegooid een moestuintje. Volgens zijn advocaten was dat een waar gevecht omdat niet alle personeel van de inrichting meewerkte. Bewakers hadden ondanks overtolligheid geen zin om er toezicht te houden. Uiteindelijk kwam er een bewakingscamera zodat Baybasin alleen naar buiten kon en de bewakers binnen konden blijven. Het verkrijgen van ieder stukje tuingereedschap was een waar gevecht tegen de bureaucratie.

Radijsjes

Baybasin werkte er alleen. Hij ruimde het afval op en composteerde en bemestte de grond. Na weken wachten werd er voorzien in zaaigoed. Er kwam een buitenkraan waar mee gesproeid kon worden. Ook kwam er een stel kippen in het tuintje. Aan het einde van er zomer was er een bloeiend tuintje met tomaten, radijsjes, bosuitjes, kruiden waar gedetineerden op de afdeling mee konden koken.

Voetbal

Volgens zijn advocaten bleek al in de zomer van 2015 dat sommige bewaarders soms urineerden in het tuintje. Ook werden er planten vertrapt. In december gaf een bewaarder een kip harde schoppen zodat die als een voetbal door de lucht vloog. Baybasin sprak het afdelingshoofd aan en wees erop dat de kip verwond was en verzorging van een dierenarts nodig had. De kip werd door het personeel aan zijn lot overgelaten. Na enkele weken, op 10 januari, is de kip overleden.

De identiteit van de bewuste bewaarder is bekend. Er zijn ook foto’s genomen van het gewonde dier en de schade.

Kort geding

Baybasin is in 2002 levenslange straf opgelegd door het gerechtshof in Den Bosch. De Hoge Raad heeft sinds 2011 een herzieningsverzoek in behandeling. Onlangs werden volgens zijn advocaten zeer vertrouwelijke stukken uit Baybasin’s cel in Zuyder Bos ontvreemd. Daarover dient aanstaande maandag een kort geding.