‘Corruptie in gevangenis Alphen’

De gevangenis in Alphen aan de Rijn, de grootste van ons land, is zo lek als een mandje. Sommige gedetineerden kunnen er beschikken over wapens, smartphones en drugs. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Invloedrijke langgestraften zouden binnen de inrichting de dienst uitmaken en kunnen beschikken over wat ze maar willen. Daarvoor maken ze gebruik van corrupte bewaarders, die spullen naar binnen smokkelen. Klokkenluiders hebben de krant ingelicht en alarm geslagen. Zuid-Amerikaanse toestanden dus, volgens de krant.

Innige contacten

Sommige ’penitentiair inrichtingen werkers’ zouden te innige contacten met gedetineerden hebben en integriteitsregels schenden. De gevangenisdirectie ontzegde gisteren twee bewaarders, die al op een andere plek te werk waren gesteld, de toegang tot de inrichting. Eerder al bleek een gevangenismedewerker lid van motorclub Satudarah te zijn.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de berichtgeving in de Telegraaf, dat twee bewaarders de toegang tot de inrichting is ontzegd en dat er een intern onderzoek loopt naar de vermeende misstanden in Alphen aan de Rijn.

De gevangenis in Alphen aan de Rijn bevindt zich op twee locaties. Op één daarvan zijn inmiddels ook asielzoekers gehuisvest.