Bewakingscamera vanwege brandbom in Amsterdam-Zuidoost

In Amsterdam heeft de gemeente een bewakingscamera laten plaatsen in het stadsdeel Zuidoost. Er werd woensdag brand gesticht, na een eerdere explosie. Het zou om een conflict tussen twee drillrapgroepen gaan.

Camera

De gemeente Amsterdam gaat een bewakingscamera laten plaatsen op de ’s Gravendijkdreef in Amsterdam-Zuidoost. Dit bericht de Amsterdamse stadszender AT5. Woensdag werd daar brand gesticht, nadat er twee dagen eerder een explosie plaatsvond. De brand werd door de brandweer geblust.

Aangehouden

Woensdagmorgen werd al een verdachte aangehouden door omstanders. Een getuige tegen AT5: ‘De dader gooide een brandbom naar binnen en was van plan om weer een tweede te gooien. Maar die was op straat gevallen.’

Volgens de Amsterdamse krant Het Parool gaat het waarschijnlijk om een conflict tussen twee drillrapgroepen. Een lid van KSB (Kikkenstein Bende) overmeesterde naar eigen zeggen zelf een aan FOG (Fully op Gevaar) gelieerde jongen die een explosief naar zijn huis had gegooid.

Het doelwit van de aanslagen op de woning waar hij volgens een ingewijde met zijn moeder woont, plaatste woensdag filmpjes online waarin hij triomfantelijk viert dat hij de gooier van de bom zojuist heeft neergeslagen en overmeesterd. Terwijl iemand op zijn buik op de grond ligt en door de toegesnelde politie wordt geboeid:

‘Deze keer heb ik hem zelf gepakt. Mannen van F (FOG) komen niet zelf. Ze sturen steeds iemand van 15,’ roept hij in zijn telefoon. “Iemand van 15 sturen ze. Kanker pussy’s.”

Het geweld zou terug te voeren zijn op de eerdere dood van een lid van FOG, Jay-Ronne Grootfaam, die in september 2019 werd doodgestoken door een lid van de andere groep. Dit gebeurde weer na een aanval door de groep van Grootfaam.

Eerder

Amsterdam liet eerder deze maand ook een bewakingscamera plaatsen in de Charlotte Brontestraat in de wijk Venserpolder, nadat daar drie explosies plaatsvonden in een week.