‘Bewijs Bouterse onrechtmatig’

De verdediging van Dino Bouterse die terecht moet staan voor een rechtbank in New York stelt dat het bewijs tegen Bouterse op onrechtmatige wijze is verzameld. De Surinaamse nieuwssite Starnieuws heeft de argumenten van advocaten online gezet. Ook zou de soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse op 29 augustus werd aangehouden, zijn geschonden.

De advocaten van de zoon van de Surinaamse president hebben een verweer ingediend bij de rechtbank in New York. De advocaten hebben het verweer zaterdag naar buiten gebracht. Aan inhoudelijke behandeling van de zaak is men nog niet toe.

Hezbollah

De aanklacht tegen Bouterse is op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Maar omdat dit bewijs pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd.

Undercover

Het bewijs voor drugs- en wapenhandel en voor de terroristische activiteiten is met behulp van undercoveroperaties verzameld in Panama en Suriname. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA zich voor als drugsbaronnen toen ze Bouterse ontmoetten in Panama. In Suriname gaven ze zich uit voor leden van Hezbollah.
Omdat de regeringen van Panama en Suriname niet op de hoogte waren van de activiteiten van de DEA, is de soevereiniteit van beide landen volgens de verdediging geschonden.

Gevaar

Ook stellen zij dat de regering van Panama onder valse, Amerikaanse voorwendselen heeft meegewerkt aan de uitlevering van Bouterse. Panama zou te horen hebben gekregen dat de aanwezigheid van Bouterse een gevaar voor het land was, omdat Hezbollah hem zou komen bevrijden. 

Dwangmatig

Volgens de advocaten zijn de verklaringen die Bouterse na zijn arrestatie heeft afgelegd op een 'dwangmatige' manier zouden zijn verkregen. Hij kreeg niet te horen waarom hij was aangehouden en hij was geboeid tijdens de hele aanhouding en de reis naar de VS.

Dino Bouterse MEMORANDUM OF LAW IN SUPPORTOF PRE-TRIAL MOTIONS by crimesite