‘Bewijs verdachte Waterfront onbetrouwbaar’

Surailie I. wordt verdacht van het doodschieten van Souhail Laachir (foto) op 26 mei 2013, tijdens het Waterfront-feest in het Scheepvaartmuseum. De verdenking berust voornamelijk op een herkenning van een beveiliger. Een externe deskundige heeft de herkenning van de beveiliger echter als onbetrouwbaar bestempeld. 

Door Timo van der Eng

De security medewerker heeft de verdachte herkend op videobeelden die tijdens het feest zijn gemaakt. Bij twee eerdere zogenaamde foslo-confrontaties met totaal veertien foto’s had de beveiliger Surailie I. nog niet herkend. (Bij een foslo-confrontatie krijgt een getuige meerdere foto’s te zien, waarvan er een de verdachte is.) Ook twee andere getuigen hebben I. bij een foslo-confrontatie niet herkend als schutter.

De Toppers

M. Sauerland, de deskundige die op verzoek van de verdediging van Surailie I. de verklaring van de security medewerker nader heeft bekeken, is van mening dat de herkenning van de beveiliger als onbetrouwbaar is te bestempelen. Omdat hij onder andere eerst de portretten van de foslo-confrontatie heeft gezien (waaronder dus de foto van verdachte I.) is het goed mogelijk dat de beveiliger juist daardoor ook I. op de videobeelden van het feest heeft herkend, aldus de deskundige. Haar conclusie wordt ondersteund door twee andere experts. De schietpartij zelf is overigens niet gefilmd. Wel zou te zien zijn dat de schutter het Scheepvaartmuseum verlaat. In haar rapportage stelt de deskundige dat het ook goed mogelijk is dat de getuige het idee had dat er iemand op de videobeelden te herkennen zou moeten zijn. De videobeelden werden vier maanden na de schietpartij aan de beveiliger getoond. Ook vond Sauerland het opmerkelijk dat de beveiliger spijt had betuigd na zijn foslo-confrontatie dat hij de schutter niet had herkend. Daar kwam bij dat de beveiliger de verdachte ook zou hebben herkend bij een concert van De Toppers. Er is echter vastgesteld dat Surailie I. daar niet bij aanwezig was.

Hennep-conflict

Verdachte Surailie I. heeft geen brandschoon verleden. In januari 2010 was hij in Amerongen samen met een kompaan betrokken bij een conflict over een partij hennep, waarbij twee slachtoffers in een schuur bij een woning met tape werden vastgebonden en een pistool op hen gericht kregen. I. werd al snel gepakt en in 2011 door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarbij de rechters in hun vonnis opmerken dat de Antilliaan uiterst koelbloedig heeft gehandeld. Ten tijde van de schietpartij in het Scheepvaartmuseum was I. zo’n anderhalf jaar op vrije voeten. 

‘Niet de schutter’

Vandaag was er weer een pro forma-zitting voor de rechtbank in Amsterdam. Aanvankelijk zou de zaak vandaag inhoudelijk worden behandeld.  Omdat getuige Dennis M. in Spanje verblijft en nog niet gehoord kon worden, was er vandaag sprake van een pro forma-zitting – tot teleurstelling van de verdachte die tegenover de rechter nogmaals benadrukte dat hij niet de schutter is geweest. Eerder noemde het Openbaar Ministerie het doodschieten van Laachir, alias de Lange, een koele liquidatie. Tijdens de zitting vandaag betwijfelde de officier van justitie de waarde van het rapport van Sauerland. Volgens het OM zou dat veel te wetenschappelijk zijn en voorbijgaan aan praktische zaken. En, zo merkte de officier van justitie op: ‘De op het feest aanwezige Eaneas Lomp zat ook bij de foto’s van de foslo-confrontatie; die werd niet als schutter aangewezen door de beveiliger.’ 

De boekhouder

Slachtoffer Souhail Laachir werd gezien als de boekhouder van de groep Benaouf A. en Housine Ait S. Sinds 2012 vecht deze groep een bloedige vete uit met vertrouwelingen van Gwenette Martha. Intimi van Martha, zoals Dennis M. en Eaneas Lomp, waren ook op het Waterfront- feest aanwezig. De schietpartij was mogelijk een uit de hand gelopen ruzie tussen de twee groepen.

Voorlopige hechtenis

Mede op basis van het rapport van deskundige Sauerland vroeg advocaat Bordewijk om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. Dat werd niet toegekend door de rechtbank. Op 1 september zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden, daar zullen ook de videobeelden worden getoond.

In Panorama deze week een uitgebreide reconstructie van de schietpartij in het Scheepvaartmuseum.