Bewijs tegen Buik zegt niks over Noffel

De kern van de zaak tegen “Noffel” F. is dat bewezen moet worden dat F. met een BlackBerry in zijn handen de aanslag op Peter R. aanstuurde. Van “Buik” naar “Noffel” is een weg met valkuilen en hindernissen.

Door @Wim van de Pol

Iedereen die de de zaak van aanslag op Peter R. in november 2015 enigszins volgde weet nu wel ene “Buik” of “Tijger” berichten verstuurde naar de nogal onhandige opererende aanslagplegers. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wist op een slimme manier toegang te krijgen tot hun PGP-telefoons. Die Buik is er echt gloeiend bij. En Noffel zit nu in zwaar regime in de EBI in Vught te wachten of het OM tegen hem iets kan bewijzen. Dat zal nog wel even duren.

Presentatie

Het Openbaar Ministerie zegt zeker te weten dat “Buik” niemand anders is dan Nouafal F.. Op de zitting getuigde de officieren van justitie over de schakeling in het bewijs van de Buik-berichten naar de vingers van Noffel F.. Ze beloofden na de zomer hierover een soort powerpoint-presentatie te kunnen geven. De rechtbank stak hier donderdagavond een voorwaardelijk stokje voor. Eerst moet er nog iets meer bekend worden over de PGP-data in Canada.

Safe.net

In de zaak Raap zijn de Buik-berichten met het adres –690U@safe.net verstuurd. Pikant genoeg deed het landelijk parket vorige maand een inval bij Safenet, mogelijk in een poging meer over F. te weten te komen. Bij de zeven telefoons die onder F. in Ierland zijn gevonden zijn volgens het OM op zes daarvan geen belastende zaken gevonden, van één telefoon is dat nog in onderzoek.

Brieven

In de Canadese PGP-data komt het adres –690U@safe.net niet voor, en evenmin de namen Buik of Tijger (althans: het Openbaar Ministerie heeft hierover niets geproduceerd). De naam Buikie is wel aangetroffen in brieven in relatie met F. uit 2001/2002 en 2007, zegt het OM (iets wat advocaat Inez Weski bestrijdt). De recherche heeft een veelheid aan telefoons die bij F. of personen in zijn kring doorzocht. Maar Buik/Buikie of Tijger is daar niet meer in te vinden.

Schakels

De zoektocht in het dossier tegen F. bestaat uit het koppelen van telefoons en bijnamen (vanaf de brieven met “Buikie”) zodat aan het einde van een lange rij koppelingen met vele schakels het verband tussen Tijger/Buik en Noffel te maken is.

Zwakke punten

Er zit daarin een aantal op het oog zwakke punten, waardoor schakels kunnen vervallen en de keten kan worden onderbroken. Ten eerste is het de vraag hoe bijnamen als Tiba of Buik werkelijk bewijswaardig te koppelen zijn aan de identiteit van Naoufal F., veronderstellingen zijn onvoldoende. Als Tiba slaat op iemand die in de tbs heeft gezeten betekent dat nog niet dat Noffel (die ooit ook kort tbs kreeg) hiermee in verband staat. Ook is de BlackBerry waarmee Buik zijn berichten verstuurde niet gevonden.

Ten tweede is er het probleem dat vaststaat dat bepaalde telefoons door meerdere mensen zijn gebruikt. Ten derde is het gegeven dat bepaalde bijnamen berichten sturen die helemaal niet over de zaak R. gaan, in de PGP-data is de zaak inhoudelijk ook niet aan de orde, volgens het OM. Ten vierde is er het probleem dat de rechtbank niet kan oordelen over de vraag of in de geheime Canadese data misschien ook bewijs aanwezig is dat juist tegen de keten van bewijs zou pleiten.

De weg van Buik naar de vingers en (de nog onbekende) BlackBerry van Noffel is best een moeilijke puzzel. De vraag is of die oplosbaar is.

Zie ook:

PGP-telefoons: het masterplan van het OM