‘Bewijs voor illegaal gokken in koffiehuis’

Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is er volop bewijs dat er structureel op grote schaal illegaal wordt gegokt in het Turkse koffiehuis Mavi Kösk. Het koffiehuis op het Javaplein in onze hoofdstad is daarom dinsdag dichtgetimmerd. Dat meldde Het Parool dinsdag.

Op 19 november deed de politie een grote inval in het koffiehuis omdat uit onderzoek zou blijken dat “ernstige criminelen” en “randgroepjongeren” buurtbewoners zouden intimideren en bedreigen.

Bookmaker(s)

Uit het onderzoek van de politie zou blijken dat de eigenaar van het koffiehuis optrad als een soort bookmaker bij het illegaal gokken op voetbalwedstrijden. Daarbij stonden computers in verbinding met een goksyndicaat in Duitsland.  

Tijdens de inval zijn 321 “gokbonnen” aangetroffen van 5 tot 15.000 euro en 76 prepaidkaarten van tien tot vijftig euro, meldt Het Parool. Eigenaar Muhammet Sahin heeft tegenover de politie toegegeven dat er al twee jaar illegaal wordt gegokt vanuit zijn koffiehuis.

BamBam

Sinds december vorig jaar zou het illegaal gokken uit de hand zijn gelopen nadat koffiehuis BamBam in de Javastraat op last van burgemeester Van der Laan was gesloten. De vaste bezoekers van BamBam waren daarop naar Mavi Kösk verkast: 'lastige figuren die moeilijk aanspreekbaar zijn', aldus Sahin in Het Parool.

Mavi Kösk mag pas weer open als de openbare orde in de visie van de Amsterdamse burgemeester niet langer in het geding is, schrijft Van der Laan in het sluitingsbevel, zo meldt de krant.