Bezit mobieltje in bajes wordt strafbaar

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie werkt aan het straffen opleggen voor het voorhanden hebben van een mobiele telefoon in een penitentiaire inrichting. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

(beeld dji)

Strafbare feiten

Nu worden personen die telefoons of tablets naar binnen smokkelen, of gedetineerden die zo’n apparaat in bezit hebben, vrijwel nooit vervolgd. Gedetineerden krijgen een disciplinaire straf, zoals een verzwaring van het regime. Mensen die helpen de apparatuur naar binnen te smokkelen worden alleen strafrechtelijk vervolgd als een gedetineerde een telefoon gebruikt om een ontsnapping op touw te zetten of als er aantoonbaar andere strafbare feiten zijn gepleegd; bijvoorbeeld als een gedetineerde drugshandel vanuit de gevangenis aanstuurt.

Tennisballen

Staatssecretaris Dijkhoff zal nu in alle situaties strafrechtelijke sancties laten volgen, bijvoorbeeld het opleggen van boetes. Ook nieuwe vormen van smokkelen van contrabande, zoals drones of over de muur gooien van tennisballen met mini-mobieltjes, zullen actief strafrechtelijk worden vervolgd. Dijkhoff schrijft er niet bij wanneer de nieuwe beleidsregels zullen ingaan.