‘Bij zeventig voetbalclubs signalen van criminele infiltratie’

Bij 70 amateurvoetbalclubs zien (bestuurs)leden signalen van criminaliteit binnen de vereniging. Dat rapoorteert RTL Nieuws. Er is bijvoorbeeld cash geld van dubieuze sponsors, er zijn mensen die drugs aanbieden of geldschieters die anoniem willen blijven.

386 clubs

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws hield een enquete onder 386 amateurvoetbalclubs. De vragenlijst is gestuurd naar bestuursleden van 1968 voetbalclubs, 386 clubs hebben de hele vragenlijst ingevuld. Met tientallen clubs sprak de onderzoeksredactie uitgebreider. Veel voetbalclubs gaven aan anoniem te willen blijven.

Geldproblemen

Bestuursleden weten vaak niet hoe ze met het probleem mee om moeten gaan. Geldproblemen kunnen het accepteren van ondoorzichtige financiële steun aantrekkelijk maken. Amateurclub VVK Groningen heeft financiële problemen en toen zich dit jaar een nieuwe sponsor meldde was het verleidelijk om op het aanbod in te gaan. Maar het gebeurde dat niet doordat verschillende leden vraagtekens zetten bij de herkomst van het geld van die sponsor.

De gevallen die RTL Nieuws opmerkte zijn signalen: of er ook echt sprake is van criminele infiltratie is vaak moeilijk vast te stellen. Maar volgens Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, zijn signalen al zorgelijk genoeg.

Op alle niveaus van het amateurvoetbal krijgen clubs signalen van criminaliteit en ondermijning.

Zie voorbeelden van criminele infiltratie bij voetbalclubs:

Geldschieter voetbalclub kijgt jaar cel voor witwassen

Zaalvoetbalclub gerund met drugsgeld

Voetballers betaald met crimineel geld

Voorzitter Magreb’90 verdacht van drugshandel

Eis tegen oud-IRT-informant vijf jaar cel