Bijna drie ton coke op zee gepakt ten zuiden van Canarische Eilanden (VIDEO)

De Guardia Civil heeft tijdens een gezamenlijke operatie met de Spaanse politie, de Douane en Belastingdienst ten zuiden van de Canarische Eilanden een vissersboot onderschept die was geladen met ruim 2.900 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika. Er zijn vijf bemanningsleden, waaronder vier Turken, opgepakt.

Patrouilleboot ‘Cóndor’

Na informatie van de inlichtingendiensten over een verdacht schip op ongeveer 300 zeemijl (ruim 550 kilometer) ten zuiden van de Canarische Eilanden, gingen speciale eenheden van de patrouilleboot ‘Cóndor’ op woensdag 13 april aan boord van de 20 meter lange vissersboot.

Brandstoftank

Bij het aan boord gaan werd geconstateerd dat de vissersboot in een van de brandstoftanks een aanzienlijk aantal bundels vervoerde met cocaïne. In totaat ging het om ruim 2900 kilo. De vijf bemanningsleden van de boot, vier met de Turkse nationaliteit, werden daarop direct gearresteerd.

Slecht weer

Volgens de autoriteiten waren de navigatie- en instapcondities zeer gecompliceerd vanwege het slechte weer op zee met zware windstoten. De vissersboot voer onder begeleiding naar de haven van Las Palmas waar het zondag aankwam. Onderweg werd nog een technische stop gemaakt in de haven van Arguineguín (ten zuiden van Gran Canaria) om de status van het vissersvaartuig te controleren nadat een mankement aan de motor was geconstateerd.

De moderne patrouilleboot ‘Cóndor’ (43 meter lang en met veertien bemanningsleden) is sinds 15 maart in gebruik door de Customs Surveillance Service van de Spaanse Belastingdienst, om de strijd tegen drugssmokkel tegen te gaan in de Atlantische Oceaan en dan met name de Canarische Eilanden.