Bijna een ton cocaïne voor Nederland

In Peru heeft de Nationale Politie afgelopen zaterdag in Lima bijna een ton cocaïne in beslag genomen die Nederland als bestemming had. De zending bestond uit blokken van ruim een kilo met een exact totaal gewicht van 994,9 kilo. Op verschillende plaatsen in Lima zijn twee Colombianen, een Venezolaan en een Peruaan gevangen genomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de drugs op de Europese markt 50 miljoen dollar (39,1 miljoen euro) waard zijn.

De cocaïne werd in beslag genomen in een appartement  en in een bestelwagen die de drugs moest vervoeren. Het is onbekend wat de beoogde route van de zending was.

De Peruaanse president Ollanta Humala wil volgens Peruaanse media tonen dat de drugsbestrijding hem ernst is. Peru is momenteel de grootste coke-producent ter wereld.

In 2012 is in het land 32.150 kilo cocaïne in beslag genomen en 1,6 miljoen kilo aan chemicaliën die als grondstof kunnen dienen.

In de Portugese haven Leixões is deze week 313 kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs werd aangeroffen in containers die uit Brazilië kwamen. De cocaïne was bedoeld voor doorvoer naar andere Europese landen. Er zijn geen arrestaties verricht.