Bijna twee jaar cel voor gijzeling

Voor een gewelddadige ontvoering in Amersfoort in 2017 heeft de Utrechtse rechtbank dinsdag drie mannen uit Soest en een man uit Amersfoort veroordeeld tot straffen van 16 tot 22 maanden.

Gijzeling

De zaak draaide om een ruzie over geld tussen een groep mensen van Turkse en een groep van Marokkaanse afkomst. Het Marokkaanse slachtoffer werd op 3 juli 2017 gegijzeld door de vier mannen. Een 25-jarige man uit Amersfoort zorgde ervoor dat het slachtoffer in een auto stapte in Amersfoort. Vervolgens is hij meegenomen naar een garagebedrijf in Soest. Tijdens de gijzeling worden er forse bedreigingen geuit. Er wordt door de vier mannen contact opgenomen met de broers van het slachtoffer. Hen is verteld dat er losgeld betaald moet worden als zij hun broer nog levend willen zien.

Het slachtoffer kreeg het geluid van het doorladen van een pistool te horen en werd bedreigd met zware mishandeling.

Volkstuinencomplex

Vervolgens is de 25-jarige man uit Amersfoort naar de broers gereden om het losgeld te innen. Daar deed hij zich voor alsof hij ook een slachtoffer van de gijzeling is. Op een gegeven moment verplaatste men het slachtoffer naar een schuurtje in een volkstuinencomplex in Soest. Daarna werd hij vrijgelaten in de buurt van een tankstation. De rechtbank oordeelt dat alleen van een 43-jarige man uit Soest kan worden vastgesteld dat hij bij dat laatste betrokken was.

De 25-jarige man uit Amersfoort die een hoofdrol had in de gijzeling krijgt een gevangenisstraf van 22 maanden opgelegd. De officier van justitie had voor de hoofdverdachte 24 maanden geëist.