Bijna vier ton coke gepakt in Ecuador

In Ecuador is de afgelopen dagen bijna vier ton cocaïne in beslag genomen in verschillende operaties. Er zat ook een zending bij die bestemd was voor Nederland. De grootste zending is in de havenstad Guayaquil gepakt en had als bestemming de Mexicaanse haven van Manzanillo.

Amsterdam

In een lading van zakken palmiste (een diervoer, een residu van uitgeperste palmnoten) zat 3,4 ton verstopt. De zaak zou bij een routinecontrole met reukhonden aan het licht zijn gekomen. De drugs was al aan boord ten tijde van de ontdekking. In dezelfde haventerminal vond de politie dit weekend 342 kilo die Amsterdam als bestemming had en in koffers aan boord van vrachtschepen had moeten worden geplaatst.

35.000

Op de luchthaven van Quito werd 134 kilo coke gepakt die zou worden verzonden naar verschillende Europese luchthavens. De drugs zat verstopt in pallets waarop goederen in het bagageruim worden geplaatst. Vanaf januari is er in Ecuador 35.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Het land is in toenemende mate betrokken geraakt bij de smokkel en handel in cocaïne. Het ligt ingesloten tussen de twee grootste producenten van cocaïne, Peru en Colombia en het uitgestrekte Amazonegebied.