Bikers: Europol waarschuwt nog één keer

Biker gangs vormen een groeimarkt voor de opsporing. We schreven het al: je kunt ermee scoren en je krijgt er overheidsgeld mee los. Je kunt immers niet eeuwig op de noodzaak van de War on Drugs blijven hameren. Nu hebben de nette dames en heren van Europol in Den Haag het ook ontdekt. In een speciaal persbericht waarschuwen ze deze vrijdagmorgen voor Kerst heel Europa in diverse talen: ‘Angst voor oorlog tussen Outlaw Motorcycle Gangs in Europa’. Kan zo in De Telegraaf.

Door Wim van de Pol

Europol draagt een handzame afkorting aan voor deze clubs: OMCG’s.

Comancheros en Rebels uit Australië. Rock Machine uit Canada, plus nog Mongols en Vagos uit de VS. Ze komen allemaal naar Europa en dat creëert spanningen met de traditionele machthebbers zoals de Hells Angels. Er komen overal meer chapters en dus ziet Europol meer gevaar. Ook Satudarah wordt genoemd, ook overal chapters.

En hoe meer chapters hoe meer spanningen, hoe meer status en geld Europol zal toevallen om alle kwaad te bestrijden. 

Wat willen volgens Europol al die nieuwe OMCG’s? Chapters openen op ‘strategische locaties’ om zich vervolgens te richten op ‘criminele markten’, zoals drugs- wapen- en mensenhandel. Dat is natuurlijk op zich al heel erg. Maar als zich op die plek een al een andere OMCG op de drugs-, wapen- of mensenhandel heeft geworpen komt er stront van, waarschuwt Europol, ofwel biker war.

U weet toch, van vroeger? Ja: Daar komt in het persbericht de spreekwoordelijke Great Nordic Biker War al weer aan, die was lang geleden, in de jaren negentig. Opa weet nog dat ze daar in Denemarken toen schoten met raketwerpers, handgranaten en Kalashnikovs. Dat moeten we niet willen voor Europa, vindt Europol, deze ‘extreme vormen van geweld’.   

Andere waarschuwing die Europol uit laat gaan is dat sommige leden van moderne OMCG’s ‘niet eens over een motorrijbewijs beschikken’. Uitkijken dus.

Indien de OMCG’s niet op de motor komen aanrijden zijn gelukkig hun leden anderzijds vaak wel te herkennen aan ‘patches’ op hun kleding, zoals de one-percenter patch die ze ‘zelfs’ dragen om zich te onderscheiden van de brave burgers die de wet niet overtreden. Toe maar.

Europol roept alle opsporingsinstanties op ‘informatie uit te wisselen’ over deze OMCG’s. Over de informatiepleinen schreef Crimesite ook al eerder. Wie meer waarschuwende woorden wil of denkt dat we er een lolletje van maken: lees de press release over Fear of Turf War between Outlaw Motorcycle Gangs in Europe.

Wie wil weten wat er aan de hand is leest bijvoorbeeld Crimesite’s Dossier MC’s. Wij denken dat het bij u in de buurt wel mee zal vallen met de biker wars en alles, in ieder geval met Kerstmis.

Filmpje over een Biker War in jaren negentig in de VS:

{youtube}r38OCWEeFnY{/youtube}