Binnenkort doodstraf voltrokken van mogelijk onschuldige man (VIDEO)

Al meer dan 20 jaar zit Rodney Reed (foto) in een dodencel in de Amerikaanse staat Texas. Hij is veroordeeld voor de verkrachting en moord op de destijds 19-jarige vrouw Stacey Stites. De voltrekking van de doodstraf staat gepland voor 20 november as. Maar de twijfels over de veroordeling van Reed nemen steeds meer toe. Tal van bekende Amerikanen, waaronder Rihanna, Meek Mill en Kim Kardishian komen tegen de doodstraf van Reed in het geweer.

Affaire

Rodney Reed had in 1996 een geheime affaire met Stites die een relatie had met de witte politie-agent Jimmy Fennell. Deze agent werd later veroordeeld voor verschillende verkrachtingen en kidnaps. Eenmaal in de gevangenis zou Fennell tegen een medegedetineerde hebben verteld dat hij Stacey Stites zou hebben verkracht en vermoord omdat zij een geheime affaire had met een zwarte man.

dna-bewijs

Daar komt bij dat de rechters nieuw dna-bewijs weigeren toe te laten dat mogelijk de onschuld van Reed zou kunnen aantonen.

Sommige advocaten zijn van mening dat het plaatselijke politiebureau moedwillig gesjoemeld heeft met bewijs om de betrokkenheid van hun collega Fennell te kunnen verdoezelen.

De online petitie waarin de gouverneur van Texas wordt gevraagd om Reed gratie te verlenen is inmiddels 1,4 miljoen keer getekend.

Sinds 1973 zijn in de VS 166 terdoodveroordeelden vrijgelaten omdat ze onschuldig bleken te zijn. Maar het komt ook voor dat het doodvonnis van onschuldige mensen wordt voltrokken. Zo is er de huiveringwekkende zaak van Cameron Todd Willingham, die op de elektrische stoel belandde omdat hij zijn eigen kinderen zou hebben omgebracht door brandstichting. Later bleek dat zijn veroordeling onterecht was. Maar Willingham was toen al dood. Plaats van handeling: Texas. Dezelfde staat als waar ook Rodney Reed in  de dodencel zit.

Hieronder een interview met Rodney Reed uit 2003.

https://www.youtube.com/watch?v=22imVezpn2Y