Bitcoin-pinautomaat geschikt voor crimineel geld

Justitie denkt dat drugsdealers bitcoin-pinautomaten kunnen gebruiken om hun geld wit te wassen. De machines blijken ook te worden gestolen.

Anoniem storten

Vooral het feit dat er anoniem gestort kan worden op de bitcoin-pinautomaten, is volgens justitie een risico. Een drugsdealer op straat zou zijn contante geld hier bijvoorbeeld kwijtkunnen. ‘Het kan een stap zijn om het giraal te maken’, vertelt officier van Justitie Anita van Dis de NOS.

Gebruiker geheim

Voor criminelen is het niet mogelijk om transacties van meer dan 2000 euro zonder legitimatie te doen, en die zonder een melding te storten. Bij de meeste bitcoin-machines kun je tot 5000 euro anoniem storten. De beheerders van de pinautomaten hoeven stortingen van boven de 15.000 euro pas te melden. Het geld kan ook in een zogenoemde bitcoin-wallet worden gestort, waarbij de naam van de gebruiker geheim blijft. Daarnaast is het geld probleemloos in het buitenland op te nemen, en hoeven de bitcoin-exploitanten de regels van de Nederlandse bank niet te volgen.

Controleren

De bitcoin-ondernemers zeggen nu in een reactie dat ze wel degelijk controleren wie de gebruikers zijn. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) stellen dat ze de exploitanten van bitcoin-pinautomaten als leden daarom kunnen weigeren, bij gebrek aan toezicht door de overheid.

Automaten gestolen

Concrete signalen dat de automaten gebruikt worden om geld wit te wassen, zijn er nog niet, erkent het Openbaar Ministerie. ‘De machines zijn een relatief nieuw fenomeen, dat we nauwlettend in de gaten houden’, aldus officier van justitie Van Dis tegen de NOS. Overigens zijn er van de dertien bitcoin-pinautomaten al twee gestolen. Twee in Amsterdam, en eentje in Oudenbosch.