De FBI vindt het anonieme Bitcoin-betaalnetwerk maar niks. De dienst ziet het als een alarmerende vrijhaven voor witwassen van kleinere en grotere bedragen, terwijl bovendien het netwerk zelf nieuwe criminele activiteiten oplevert, van hackers die andere gebruikers beroven. Bitcoin is virtueel betaalmiddel, waarmee overigens ook op sommige plaatsen in real life mee kan worden afgerekend.
Tijdschrift Wired haalt een intern FBI-rapport aan dat deze week uitlekte. Hoofdpunt van de zorgen van de feds is dat de identiteit van de gebruikers zeer moeilijk te achterhalen is. Maar – waarschijnlijk onbedoeld – geeft het rapport ook tips hoe gebruikers zich nog anoniemer kunnen maken.
Bitcoin werkt met cryptografie en peer-to-peer en er is dus geen centrale autoriteit in het systeem, in tegenstelling tot andere systemen als eGold and WebMoney. Dat betekent dat opsporingsdiensten veel meer moeite hebben om gebruikers te traceren.
Bitcoin is online geld waar kopers en verkopers anoniem transacties kunnen doen. Uiteindelijk kunnen gebruikers de cash out in verschillende valuta laten doen. Verschillende grote winkel-sites gebruiken bitcoin maar ook underground sites zoals Silk Road waar je drugs online kunt kopen.
Gebruikers moeten gratis bitcoin-software installeren waarmee een 36-karakter wachtwoord/id mee wordt gegenereerd, dat is de bitcoin-portemonnee.
De waarde van de bitcoin fluctueert, afhankelijk van aanbod vraag en het vertrouwen dat er in de munteenheid bestaat. Eind april waren er 8.8 miljoen bitcoins in met een waarde van 4 tot 5 dollar per bitcoin. Volgens de FBI is de Bitcoin economie tussen de 35 en 44 waard. Dat is dus nog niet bijster groot. Desalniettemin waarschuwt de FBI: ‘Bijvoorbeeld kinderpornografie en internet-gokken zijn illegale activiteiten op het internet die simpele betalingen vergen. Bitcoin zal logischerwijs witwassers aantrekken, maar ook mensenhandelaars, terroristen en andere criminelen die traditionele financiële systemen willen vermijden en via het internet wereldwijd geldbedragen willen overdragen.’
Het IP-adres van een gebruiker wordt gepubliceerd, wie anoniem wil blijven moet een proxy gebruiken.
De FBI geeft een handig lijstje met tips om anoniem te blijven, zoals een nieuw bitcoin-adres gebruiken voor iedere nieuwe transactie.
Er is ook een malware programma Infostealer.Coinbit dat speciaal is ontworpen om bitcoins te roven en ze naar een server in Polen over te maken.