Bitcoins steeds populairder bij criminelen

Criminelen maken steeds vaker gebruik van de cryptomunt bitcoin voor hun transacties. Dat schrijft de Europese politie-organisatie Europol in een vandaag verschenen rapport over cybercrime. Voor opsporingsinstanties vormt de munt een groeiend probleem omdat de transacties moeilijk te traceren zijn. Ook wordt witwassen steeds makkelijker.

Stijging

Bitcoins zijn aantrekkelijk voor criminelen omdat de koersen in sommige periodes hard stijgen en de bezitters van de munten vrijwel niet te achterhalen zijn. De prijs van Bitcoin is inmiddels weer boven de 11.000 euro, na een dieptepunt van 33500 euro een half jaar geleden. Er zijn gemiddeld 300.000 transacties per dag in de versleutelde munt. Europol ziet ook groei in het criminele gebruik. Bitcoins worden gebruikt bij afpersingen, ontvoeringen, drugshandel en cybercrime.

Gijzelsoftware

Criminelen gebruiken de munt bijvoorbeeld voor ransomware, gijzelsoftware die de toegang tot een computersysteem blokkeert. Pas na betaling van een flink bedrag in bitcoins wordt de computer vrij gegeven. Ook bij DDOS aanvallen, waarbij belangrijke systemen plat worden gelegd, wordt vaak losgeld geëist in de vorm van bitcoins.

Geldautomaten

Europol ziet ook een trend in het gebruik van geldautomaten die geschikt zijn voor bitcoins. Je kunt je Bitcoins ermee inwisselen voor cash geld, of Bitcoins kopen. De machines zijn aantrekkelijk voor witwassers omdat je zwart geld of drugsgeld vrij eenvoudig kun omzetten in bitcoins. Vanwege al deze ontwikkelingen vindt Europol dat politiekorpsen in de lidstaten meer energie moeten steken in de kennis en opsporing van bitcoin-criminaliteit.

Het rapport van Europol is hier te downloaden (PDF).