Blackberry werkt samen met opsporingsdiensten (VIDEO)

Blackberry, de Canadese fabrikant van onder criminelen populaire smartphones, blijkt verregaand samen te werken met justitie in binnen- en buitenland. Dat onthult de Canadese publieke omroep. Honderden rechtshulpverzoeken uit tientallen landen werden de afgelopen jaren door een speciale afdeling behandeld. En zelfs de ‘master encryption key’ blijkt in bezit van Justitie.

De Canadese onderzoeksjournalist Dave Seglins onthulde de afgelopen dagen dat Blackberry op grote schaal medewerking heeft verleend aan strafrechterlijke onderzoeken. Er is zelfs een standaardformulier voor ontwikkeld, dat opsporingsdiensten maar hoeven in te vullen om toegang te krijgen tot de gewenste informatie. Dat kan de inhoud van berichten zijn, de gegevens over wie met wie belt op welk tijdstip, locaties en IP-nummers.

Encryptie

Een speciale afdeling binnen Research in Motion, het moederbedrijf van Blackberry, handelt de rechthulpverzoeken af. En daar blijft het niet bij. De Canadese autoriteiten blijken ook over de belangrijkste encryptie-sleutel te beschikken, die is ingebakken in elk toestel wereldwijd. Daarmee kunnen alle berichten worden ontcijferd die met een Blackberry worden verstuurd. Tot slot is er een ‘chip-off’ methode ontwikkeld, waarmee de computerchip wordt los gesoldeerd van het toestel en vervolgens kan worden uitgelezen. Zoals te zien is in de video hieronder.

Ennetcom

Tot voor kort konden Blackberry-gebruikers nog een extra laag beveiliging toepassen door zich te abonneren op diensten waarmee hun berichten bovenop de standaard versleuteling nog extra encryptie kregen. Maar een van de grootste aanbieders, Ennetcom werd onlangs uit de lucht gehaald. Het Openbaar Ministerie noemde het ‘een crimineel netwerk’. Daarop eiste Ennetcom rectificatie, maar vandaag werd bekend dat ze die zaak verloren. Volgens de rechter is het zo dat er ook criminelen gebruik maken van het netwerk, maar dat maakt niet de provider crimineel. Het Openbaar Ministerie heeft dat volgens de rechtbank voldoende duidelijk gemaakt in zijn persberichten, stelt de rechter.

Zie ook:

Ennetcom sommeert OM tot rectificatie

OM: PGP-data naar zwacri-onderzoeken geleid (UPDATE)

De grote PGP-slag van het Openbaar Ministerie

‘Niet alle BlackBerry-PGP’s te kraken’ (UPDATE)