“Blauw goud”: waterdiefstal in Californië

Mexicaanse criminele organisaties stelen in de Amerikaanse staat Californië water. Volgens de Financial Times pompen ze dagelijks tot 320 miljoen liter water uit waterreservoirs om wietplantages te irrigeren.

Ondergrond

Dat is een dagelijkse diefstal aan water die voldoende zou zijn om 120 Olympische zwembaden te vullen. In Californië staan de watervoorrraden op een historisch laag peil en droogt de ondergrond uit. Volgens de US Drought Monitor bevindt 58% van het grondgebied zich in de categorie ‘uitzonderlijke droogte’.

Legale landbouw

‘De marihuanateelt is de belangrijkste aan de droogte gerelateerde misdaad,’ zegt een politiewoordvoerder. In Californië wordt door drugsorganisaties steeds meer op kleine schaal wiet geteeld waarbij illegaal water omhoog wordt gepompt. Dat gaat ten koste van legale landbouw die moeilijker aan water komt.

5.000 planten

Volgens de Financial Times zijn er in Californië meer dan 2.000 illegale wietkwekerijen met 5.000 planten. Hoewel er in Mexico nog altijd veel wiet voor de VS wordt geteeld groeit het aantal wietplantages van Mexicanen in de VS, ook al door grote droogte in Mexico.

Toekomst

Sommige economen denken dat criminelen in de toekomst zullen proberen de hand te leggen op schaarse watervoorraden. In Europa is voorlopig van een tekort aan drinkbaar water nog geen sprake, maar in andere delen van de wereld ligt dat anders. In sommige delen van de Verenigde Staten dreigt de bevolking weg te trekken door gebrek aan water.