‘Blije aap’ geen belediging

De term ‘blije aap’ is niet op te vatten als een belediging, ook niet voor een politie-agent. Het gerechtshof in Den Bosch sprak in hoger beroep een 25-jarige man uit Helmond vrij die daarvoor in eerste aanleg een boete van 500 euro opgelegd had gekregen.

Dood

De man had ‘blije aap’ uitgeroepen toen hij werd aangehouden in september 2012 nadat hij moeilijkheden had gemaakt in een discotheek in Gemert. Een beveiliger stelde dat hij hem met de dood bedreigd. Op het politiebureau viel daarna de opmerking: ‘blije aap’.

Voorvoegsel

De politierechter veroordeelde hem voor die twee uitroepen tot 500 euro boete. Het hoger beroep van de verdachte slaagde zowel wat betreft de doodsbedreiging als in de zaak van de belediging. Het gerechtshof vindt niet bewezen dat de man de beveiliger bedreigde omdat er geen getuigen zijn. Het hof vindt de combinatie van de woorden blij en aap geen belediging en let daarbij vooraal op het voorvoegsel ‘blij’.

Sukkel

De Bredase advocaat Eric Thomas voegde enkele jaren geleden op een zitting de kwalificatie ‘sukkel’ toe. Hij werd veroordeeld maar ook in hoger beroep vrijgesproken.