Bloedende verdachte gepakt door Frans dna

Dinsdag stond een 44-jarige man terecht voor de Utrechtse rechtbank voor een serie bedrijfsinbraken gepleegd tussen 2006 en 2015. Bij veel inbraken was bloed gevonden waarvan het dna bleek te matchen met dna in een Franse dna-bank.

Bloedsporen

In januari 2006 werd er ingebroken in een tandartsenpraktijk aan de Zamenhofdreef in Utrecht-Overvecht. Een ruit werd ingegooid met een stoeptegel, de dader raakte door de ruit mogelijk gewond en hij liet bloedsporen achter door het hele pand. Ook uit 2006 is een inbraak in een autosloperij in Lopik waarbij een ruit werd ingegooid. De buit is twee sloffen sigaretten; er zijn meerdere bloedsporen. In september 2009 wordt er ingebroken in een pand van de Dominicus parochie in Utrecht en diverse spullen gestolen, ook hier lag bloed.

Ook bij een inbraak in april 2014 bij de Stichting Release aan de Voorstraat in Utrecht, waar 2.000 euro en VVV-bonnen zijn gestolen, zijn bloedsporen gevonden. Net als bij een inbraak bij de stichting Inlichtingenbureau aan de St. Jacobsstraat. Hetzelfde dna is ook aangetroffen in juli 2015 na een inbraak in restaurant Venue aan de Varkenmarkt in Utrecht. Daar is 400 honderd euro gestolen uit de kassa en veel schade. Het dna zat in speekselsporen op een leeg flesje tonic.

Zes maanden

Het dna-profiel van de vermoedelijke dader van de inbraken werd steeds bewaard in de databank van het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI). Niet lang geleden kwam er een melding uit Frankrijk dat er een match was met een dna-profiel dat daar is opgeslagen.

De verdachte zei bij het verhoor door de politie zich de inbraken niet te herinneren. Hij had geen verklaring voor het feit dat er sporen met zijn dna-profiel op de plaatsen delict zijn gevonden.

De officier van justitie vond al de feiten bewezen en eiste, ondanks de ouderdom van de zaken, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.