Bloemen voor Zwolsman in Panorama

Zwolsman ruste inmiddels in vrede, op een begraafplaats in Waterland. Nog één keer over hem dan. In Panorama een stuk van Hendrik-Jan Korterink die herinneringen ophaalt aan zijn ontmoetingen met Charles Zwolsman. Het viel hem op dat Zwolsman zo veel reizen boekte van Nederland naar Spanje, prijsvecht-tickets onder de 100 euro. Hij durfde nooit te vragen waarom, schrijft hij. Hij wilde vragen waarom Zwolsman zo heen en weer reiste en al die sporen naliet, wetende dat de politie hem immer op de hielen zat.

En ook: ‘je kunt van je levensdagen geen geld meer verdienen in de hasjhandel’?

Er staat nog een anecdote bij over de sportwagens van Zwolsman die in de Verenigde Staten stonden. De plukze-claim van 22 miljoen zou daar op zijn berekend. Maar omdat Zwolsman vastzat waren zijn contacten in de VS er maar met de auto’s vandoor gegaan.

Pech, net als dat de politie hem steeds maar weer binnenkreeg, waar anderen nooit tegen de lamp lopen.

In één van de laatste onderzoeken naar Zwolsman zou door de politie zijn gesjoemeld met een proces-verbaal. Martin de B., een van corruptie verdachte ex-rechercheur heeft daarover verklaard. Zwolsman’s vriendin Scarlet gaat dat er in ieder geval niet bij laten zitten.

Ze zegt: ‘Ik heb eerst getwijfeld aan het verhaal van Martin de B., maar sinds kort weet ik dat hij de waarheid heeft gesproken.’ Nou, alsdan lezen we nog een keer wat over Zwolsman in de toekomst.

Zie de papieren Panorama.