“Bloods”-bendeleden slaan bewaarder in elkaar

Een gevangenisbewaarder van de New Yorkse gevangenis “Riker’s Island” is zaterdag in elkaar geslagen door zes gedetineerden die lid zijn van de “Bloods”-gang. Het lukt de burgemeester van de stad maar niet het frequente geweld in de gevangenis terug te brengen.

Benard

De gevangenisbewaarder werd zaterdagavond op zijn hoofd geslagen door een berucht “Bloods”-bendelid. Daarop besprongen vijf anderen leden van de gang de man, die hem bewusteloos sloegen. De bewaarder moest in het ziekenhuis worden opgenomen met een gebroken wervelkolom. Collega-bewaarders moesten pepperspray gebruiken om hun collega uit zijn benarde positie te bevrijden. Dit schrijft de New York Daily News.

Besproken

De krant heeft van een anonieme bron in de gevangenis te horen gekregen dat het bendelid de aanslag eerder op de dag al had gepland. Dat zou blijken uit een afgeluisterd telefoongesprek van de man. Het incident is de door beveiligingscamera’s van de gevangenis vastgelegd.

Geweld

De aanval voedt de kritiek op de burgemeester van New York, Bill de Blasio, die er maar niet in slaagt het excessieve geweld in de gevangenis een halt toe te roepen. Vorig jaar vonden er 140 incidenten plaats, waarbij vooral met messen werd gestoken. De kritiek op de burgemeester richt zich onder meer op het feit dat hij gedetineerden van onder de 21 jaar niet meer in de isoleercel laat zetten na schermutselingen. In plaats daarvan biedt hij hen coaching aan, en speciale programma’s. De isoleercel zou jonge gedetineerden alleen maar geestelijk beschadigen.

Om het leven

Dit betekent dat ook dat de mannen die de bewaarder zaterdag aanvielen niet in de isoleercel geplaatst zullen worden. Een woordvoerder van de vakbond voor gevangenbewaarders is kritisch. Hij stelt dat het beleid van de burgemeester er op den duur toe zal leiden dat er een gevangenbewaarder om het leven zal komen. Een gepensioneerde bewaarder vindt het belachelijk dat het scheiden van jonge gedetineerden in de gevangenis niet meer toegestaan is.