Blunder OM in moordzaak Nicky Man

Het Openbaar Ministerie heeft het dossier van de zaak rond de moord op de 24-jarige Nicky Man (foto) uit Nijmegen laten bezorgen bij een studentenhuis. Een medewerker van het OM heeft per ongeluk een verkeerd huisnummer op het pakket gezet, dat moest worden bezorgd bij de advocaat van een van de verdachten.

Dat meldt dagblad De Gelderlander. Omdat er op het moment van de bezorging niemand thuis was, werd het pakje bij de buren afgeleverd. Na zes dagen kwam het pakket via de studenten bij de advocaat terecht, die even verderop in de straat woont.

De studenten en de buren bij wie het pakket in eerste instantie werd afgeleverd, zeggen niet in het dossier te hebben gekeken. De advocaten Arzu Kilic en Jan Hopmans van twee verdachten in de zaak willen het OM echter niet ontvankelijk laten verklaren. ‘De privacy van mijn cliënt is geschonden, terwijl het proces nog moet plaatsvinden’, aldus Hopmans. ‘Dat derden alleen al de optie hadden in het dossier in te kijken, is al erg genoeg.’

Rechtsgeleerde Peter Tak van de Radboud Universiteit Nijmegen zegt tegen De Gelderlander dat dat verzoek niet veel kans maakt. ‘Ik kan nu al vertellen dat ze nul op het rekest krijgen. Het pleit voor de mensen dat ze het niet open hebben gemaakt, maar dat had geen verschil gemaakt. Er is niet bewust gelekt.’

De rechtsgeleerde vindt wel dat het OM ‘eens goed op de vingers’ moet worden getikt. Het OM zegt de situatie ‘heel vervelend’ te vinden. Een voorlichter zegt dat alle stappen tegen het licht gaan worden gehouden. Dat de dossiers niet aangetekend worden verstuurd, zou een standaard procedure zijn.

Lees hier alles over Nicky Man.