Blunder OM over Haagse Trees

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam wist waar Trees N. en haar partner Wierdjanandsing G. verbleven. Dat heeft de advocaat van Trees N. – Michel van Stratum – tegen de NOS gezegd. Toch viel een arrestatieteam afgelopen weekeinde een verkeerde woning in Den Haag binnen. Die onnodige inval was extra pijnlijk omdat in die woning de Tijdelijk Zaakgelastigde van Suriname woonde en diens diplomatieke onschendbaarheid werd geschonden. Dat leidde weer tot gezichtsverlies van Nederland en een diplomatiek excuus aan Paramaribo.

De NOS meldt ook dat het OM twee weken geleden ook al zelf instemde met het teruggeven van de paspoorten van de twee waardoor ze ongehinderd naar het buitenland konden reizen. 

Als dit juist is dan is er sprake geweest van een kapitale communicatiefout binnen het Openbaar Ministerie. 

Justitie in Italië verdenkt de 47-jarige in Suriname geboren Trees N. en haar partner Wierdjanandsing G. van betrokkenheid van diverse cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. Volgens de Italiaanse justitie was ‘Haagse Trees’ jarenlang de spil in een drugsnetwerk van de Italiaanse maffia.

De vrouw zou hebben bemiddeld bij transacties tussen de Calabrese maffiaorganisatie ‘ndrangheta en Colombiaanse producenten van cocaïne. De Italiaanse justitie heeft hier al enige tijd contact over met het Amsterdamse parket van het OM. Op 6 juli is formeel om de arrestatie van de twee gevraagd.

Onafhankelijk van het Amsterdamse parket ging een officier van justitie in Rotterdam begin deze maand akkoord met het teruggeven van de paspoorten van de twee verdachten. Die hadden ze moeten inleveren omdat ze ook verdachte zijn in een Rotterdams onderzoek. Vorig jaar oktober schorste de rechtbank hun voorlopige hechtenis en kwamen ze in afwachting van het proces, dit najaar, op vrije voeten.

Ze kregen ook nog hun paspoort terug en zijn volgens hun advocaat Michel van Stratum deze week – na de mislukte inval – ongehinderd op een vliegtuig gestapt en verblijven nu op een onbekende plaats.

Hier het bericht van de NOS.