Blunders na roof Kunsthal (UPDATE)

Na de spectaculaire kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam hadden de beveiligers en de politie pas na vijf kwartier in de gaten dat het om een roof ging. Daardoor hebben de daders makkelijk de kans gekregen om op de vlucht te slaan. In oktober vorig jaar werden zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam gestolen.

De gestolen schilderijen hebben vervolgens nog urenlang onbeheerd in een geparkeerde auto gelegen, vlakbij de Kunsthal. Dat blijkt uit justitiële documenten die het AD heeft ingezien.

Alarm

In de nacht van 15 op 16 oktober vorig jaar gingen beveiligers en de politie naar de Kunsthal omdat het alarm was afgegaan. Nadat ze niks vreemds hadden aangetroffen en het leek alsof er niets aan de hand was, zijn ze weer gegaan. Op dat moment waren de daders binnen. Zij konden makkelijk hun gang gaan en ongezien op de vlucht slaan, zo schrijft het AD.

Zwaaien

De eerste agenten die bij de Kunsthal arriveerden hebben de daders zelfs nog gezien, schrijft het AD. Dat zouden de verdachten tegen hun advocaat hebben gezegd. ‘Eén agent zwaaide nog geruststellend, zo van: niets aan de hand, jongens', zegt advocaat Maria Vasii in het AD. Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent de uitspraken van de advocaat. 'Dat de politie de Roemeense verdachten zou zijn tegengekomen na de eerste melding is een bewering voor rekening van een advocaat. Het blijkt niet uit de verklaringen van de verdachten in het dossier', aldus het OM.

Ontdekt

Omdat de beveilgers het alarm niet kregen uitgeschekeld was er veel verwarring kort na de roof van de schillderijen. Zelfs toen ze lege muren zagen, zouden ze geen argwaan hebben gehad, schrijft het AD. Pas na bijna twee uur kwamen ze tot de ontdekking dat de schilderijen waren gestolen.

Verbrand

Volgens een woordvoerder van het Roemeens Nationaal Historisch Museum staat het vast dat de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse zijn verbrand. Er zouden ook sporen van een vierde schilderij zijn gevonden, maar daar is geen zekerheid over.

Lees ook:

Verdachten kunstroof willen proces in NL

Roemeense politie zoekt vierde kunstdief

Kunsthal: Geen uitlevering Roemenen