Anna K. bij de rechtbank

Het vak rechtbankverslaggever bestaat nog, maar de tijd dat kranten werden verkocht op hun bloedstollende verhalen over gruwelijke moorden is voorbij. De nieuwsconsument kan op duizend andere manieren zijn portie over moorden binnenhalen. Daarom kregen rechtbankverslagen minder ruimte, en dat is jammer. In het boek ‘Bij de rechtbank’ staan verslagen van journaliste Anna Korterink van een hele reeks recente rechtszaken.

Moorden, drugssmokkel, afpersingen en kinderporno komen aan de orde. Korterink doet minutieus verslag van de zittingen en geeft steeds een korte schets van de zaak. 

Dat levert details op van zittingen, zowel over de feiten en de criminelen als over de gang van zaken in de rechtszaal en de wandelgang. Precies de details die met het bekorten van de rechtbankverslagen in de kranten verloren zijn gegaan. Het boek is een bundeling van stukken die afgelopen jaar zijn verschenen op de site van De Misdaadjournalist, Korterink is de dochter van misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink.

Resultaat is een doorsnee van de meest spraakmakende zaken in Nederland, maar ook van zaken die misschien ten onrechte relatief weinig aandacht hebben gekregen, zoals de Zuil-zaak met Dino Soerel, de afpersingszaak van Geurt R. en de berechting van Somalische piraten. 

Het boek begint met een handzame samenvatting van de rechtsgang in het Nederlandse strafrecht, uitgelegd voor leken. 

Van enkele zaken, zoals die van de moord op Andrea Luten zijn letterlijke passages van verhoren opgenomen. Ook dat kan mensen die nooit een rechtszaal betreden aardig invoeren in de praktische uitvoering van het strafrecht in Nederland.

Bij de rechtbank – Anna Korterink

ISBN 978-90-8516-207-0 | Uitgeverij Media Plus