“Boekhouder” El Chapo gearresteerd

In de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca is de financiële man van het Sinaloa-kartel gearresteerd, aldus de Mexicaanse autoriteiten. De voormalige leider van dit kartel was Joaquín “El Chapo” Guzmán, die in januari van dit jaar opnieuw werd gepakt.

Koning Midas

De verdachte is de 34-jarige Juan Manuel Álvarez Inzunza. Hij werd aangehouden in de stad Oaxaca. Zijn bijnaam is “Koning Midas”, naar de koning uit de Griekse mythologie die alles wat hij aanraakte in goud veranderde. Mexicaanse media schatten dat Inzunza jaarlijks tussen de 300 en 400 miljoen dollar aan crimineel geld witwaste, in totaal ruim 4 miljard dollar de afgelopen tien jaar.

Safe house

Álvarez Inzunza stond aan het hoofd van een serie bedrijven en wisselkantoren in vooral de staten Sinaloa en Jalisco. Het netwerk stond in verbinding met bedrijven in Colombia, Panamá en de Verenigde Staten. Inzunza verplaatste zich voortdurend van safe house naar safe house en was daardoor zeer moeilijk te localiseren. Media berichtten dat Inzunza kon worden aangehouden omdat hij regelmatig op vakantie ging naar Oaxaca en daar zijn veiligheidsmaatregelen verminderde.

Hij is overgebracht naar de hoofdstad Mexico waar hij in afwachting is van uitlevering naar de Verenigde Staten.

Zambada

De huidige leider van Sinaloa is Ismael Zambada García. Zijn kartel is mogelijk nog altijd het machtigste criminele netwerk van het westelijk halfrond. Behalve in de drugssmokkel is het kartel ook actief in mensenhandel, afpersing en het namaken van producten.

Het Sinaloa-kartel is het grootste geworden door jarenlange corrupte relaties te onderhouden met personen tot aan de hoogste kringen binnen de Mexicaanse overheid.