Boete voor levenslang gestrafte

De levenslang gestrafte Louis Hagemann heeft een boete opgelegd gekregen omdat hij geen ziektekostenverzekering heeft afgesloten. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) had Hagemann in april laten weten dat hij daartoe verplicht was. Deze week deelde het CVZ aan Hagemann schriftelijk mee dat hij een boete tegemoet kan zien van 343,74 euro. Hagemann is in 2005 onherroepelijk veroordeeld voor de moord op Corine Bolhaar en haar twee kinderen in 1984. Hoe zit dat?

Sinds maart is iedere Nederlander verzekeringsplichtig voor ziektekosten, ook gedetineerden. Voor gedetineerden geldt echter dat zij wel verplicht ingeschreven moeten staan, maar niet hoeven te betalen. Een woordvoerder van het CVZ tegen Crimesite: ‘Inschrijven bij een verzekeraar is verplicht. Dus als de heer Hagemann zich had ingeschreven had hij ook geen boete gekregen.’

Voor de echtgenote van Louis Hagemann ligt daar nog wel een probleem want toen zij zich meldde bij de verzekeraar van haar keuze, Anderzorg, werd de inschrijving geweigerd, zonder opgaaf van redenen.

Daarmee breekt Anderzorg de wet want iedere Nederlander is verplicht zich in te schrijven en op hun beurt mogen verzekeringsmaatschappijen niemand een basisverzekering weigeren. 

Het CVZ heeft mevrouw Hagemann nu verwezen naar VGZ, die wel gedetineerden zou inschrijven. Zij is vooralsnog niet van plan de boete te betalen.

De vraag is nu hoe hoog de boete is die zorgverzekeraar Anderzorg moet betalen.

Hagemann zit gedetineerd sinds 1998. Hij heeft overigens altijd ontkend de dader te zijn. Volgens hem deugen sommige lang na de moord afgelegde belastende verklaringen niet.