Boliviaanse politie pakt nazi-coke

De anti-drugs politie van de Boliviaanse stad Santa Cruz heeft in het dorpje Warnes 204 kilo aan blokken cocaïnepasta met een hakenkruisstempel in beslag genomen. De politie had het onderzoek S en S gedoopt. Het stempel was de Boliviaanse politie onbekend en was tot nu toe niet gekoppeld aan een bepaalde criminele organisatie. Een politiecommandant stelde dat de eigenaar van de voorraad buitenlands moest zijn.

Bolivia is een belangrijke producent van cocabladeren. Vooral Mexicaanse en Colombiaanse organisaties verwerken die grondstof tot het halffabrikaat pasta básica of het eindproduct cocaïne. De Boliviaanse president Evo Morales merkte dinsdag op dat dit soort organisaties de overheid in de Bolivia vaak de baas zijn met name in het dunbevolkte Amazonegebied waar de politie niet snel genoeg kan optreden. Bolivia is één van de arsmte landen ter wereld.

‘De strijd zou effectiever zijn als we over radarsystemen en helicopters zouden beschikken. De Verenigde Naties en de Europese Unie gaan nu over deze wens van ons nadenken. Dat zou geen samenwerking zijn maar een verplichting in het kader van de gedeelde verantwoordelijkheid.’

Moreles stelde dat het leveren van een tiental helicopters voor de Europese Unie maar een kleine uitgave zou zijn. Hij onderstreepte dat Bolivia zelf ook investeert in de strijd tegen drugshandel, bijvoorbeeld door de recente koop van zes K-8 gevechtsvliegtuigen uit China.

De Amerikaanse Drug Enforcement Adminustration (DEA) trok zijn helicopters in 2008 terug uit Bolivia nadat Morales DEA-personeel het land uitzette op verdenking van spionage.

Volgens de Boliviaanse politie zijn in dat land in de laatste 11 maanden 3.824 laboratoria voor cocaïneproductie ontmanteld en zijn er 45.130 mensen aangehouden in verband met drugs.