Boliviaanse regering koopt coca op

De Boliviaanse regering gaat het overschot aan cocabladeren opkopen om te verhinderen dat die blaadjes terechtkomen in het illegale circuit van de cocaïneproductie. In Bolivia zijn cocabladeren, een mild genotsmiddelen te vergelijken met koffie, legaal. Voor de Indiaanse bevolking is het een onmisbaar bestanddeel van hun cultuur. De bladeren zijn echter ook de belangrijkste grondstof voor cocaïne. Kijk naar een video na de break.

De regering van president Evo Morales, die zelf een voorstander van het bewaren van de Indiaanse cultuur ziet het opkopen van de bladeren als een deel van de drugsbestrijding in Bolivia. Er moet ook minder areaal met coca worden bebouwd.

Nu is er  in Bolvia naar schatting 30.900 hectare met coca beplant terwijl maar 12.000 hectare legaal is. Er moeten dus veel cocavelden weg. Probleem is dat bijna geen andere landbouw zoveel oplevert als coca, de boer moet de blaadjes dan wel aan drugsproducenten illegaal verkopen.

Om zijn eigen achterban niet te veel tegen de haren in te strijken heeft Morales nu voorgesteld boeren die hun legale product niet kwijtraken te helpen.

Het arme Bolivia moet ook rijke landen als de Verenigde Staten tevreden houden die willen dat Bolivia meer doet om de cocaïneproductie de kop in te drukken en cocavelden vernietigd.

Reportage over de cocabladeren in Bolivia, Engels ondertiteld.

{youtube}LFC4ri6AxqY{/youtube}