Frank G., de Dick Grijpink en de wiet

Donderdag staat voormalig TCA-boss Dick Grijpink voor de rechter in Alkmaar. In Spits vandaag een verhaal over de zitting tegen zijn medeverdachte Frank G.:

‘Zwijgrecht. Iedere verdachte heeft het, maar Frank G. lijkt er wel door geobsedeerd. Op de koelkast in een Almeerse woning die werd gebruikt als wietknipperij, hingen op de koelkast onder twee magneetjes papiertjes met de teksten ‘ik beroep me op mijn zwijgrecht’ en ‘dat kan ik niet verklaren’.

En dan is er nog een homevideo, die in beslag is genomen tijdens een huiszoeking bij G. in Almere. Daarop is hij te zien als hij met zijn busje bij een Britse douanepost staat. De cameraman, die het land al in is, geeft triomfantelijk commentaar.

,,Daar is Frank, al jarenlang een hardwerkende jongen in de groenvoorziening. En zelfs hier laten ze ‘m gaan. Hep-ie weer mazzel. Ik ga ook bij de groenvoorziening: lam achter het stuur, drugs in de auto en je mag gewoon doorrijden!” Dan vraagt de camerman hardop wat hierop het commentaar is. Meedere stemmen roepen in koor ‘zwijgrecht’.

G. zweeg gisteren tijdens de behandeling van zijn zaak, volgens het OM de belangrijkste in het Colorado-onderzoek. Hij wordt verdacht van het leidinggeven aan een wietbende, het beheer van drie grote plantages, het werkgeven aan knipsters en het witwassen van geld in bestelbusjes en een auto voor zijn vriendin. Ook stond hij gisteren terecht voor het omver duwen en bedreigen van een parketwacht tijdens een eerdere zitting. Bij een inval in Heerhugowaard werden in een loods bijvoorbeeld duizenden wietplanten en 76 kilo gedroogde hennep gevonden.

Voormalig directeur Dick Grijpink van de Taxi Centrale Amsterdam zou een prominente rol in de organisatie hebben. Volgens het Openbaar Ministerie is Grijpink een belangrijke financier, en runde hij kwekerijen. Die aanname steunt onder meer op verklaringen van knipsters, die zeggen dat G. een kleine jongen was, tot hij met Grijpink in zee ging. „Hij is sindsdien veel te groot geworden. Frank is eigenwijs, hij had beter klein kunnen blijven”, zegt Irma. Annie: „Hij wordt steeds gekker.”

Dit gesprek is aangetroffen op een usb-stick die bij G. is gevonden. Het is een heimelijk opgenomen gesprek. Vermoedelijk wilde G. er zo achter te komen of er geen muiterij binnen de groep knipsters was. G. was degene die de wiet leverde, hen betaalde en de knipsters, indien nodig, ontsloeg.

Het zijn ook de knipsters die het grootste deel van de beschuldigende verklaringen hebben geleverd. Bij de politie bleken ze de mededeling op de koelkast te zijn vergeten. Ook sommige andere vrouwen rond de verdachten noemen G. als hoofd van de groep. „Hij gedroeg zich in ieder geval zo. Als hij er was, voerde hij nooit wat uit.”

De mannen rond G. zeiden weinig, of kwamen met valse verklaringen op de proppen. Eén man deed dat niet: de verkoper van een Audi A3, een cadeautje voor G’s vriendin. Die werd cash betaald, waarna het autobedrijf een ‘melding ongebruikelijke transactie’ deed bij de politie. Daar was Frank niet blij mee. ,,Ik ga m’n baan niet op het spel zetten voor een auto”, bromde hij. Daar lijkt het nu toch wel op.

Uitspraak op 27 april, tegelijk met de andere verdachten van de bende.’

(door Jan-Willem Navis)

Vandaag in de papieren Spits.