Bolletjesslikkers gaan vaker via Düsseldorf

Bolletjesslikkers die cocaïne smokkelen die naar Nederland moet, vliegen vaker over Düsseldorf. Daar is het afgelopen jaar 130 kilo drugs onderschept, twee keer zoveel dan in 2013. Volgens het vliegveld heeft dat te maken met de strenge controles op Schiphol, waardoor bolletjesslikkers dat vliegveld mijden.

De meeste bolletjesslikkers komen van Curaçao. Ze hoeven geen visum aan te vragen voor het gehele Schengengebied. Daarom wordt er veel cocaïne uit Zuid-Amerika via Curaçao naar Europa gesmokkeld.

Op Schiphol worden nu een aantal jaar alle passagiers gecontroleerd, terwijl Düsseldorf geen maatregelen heeft genomen. Het vliegveld is ideaal voor wie naar Nederland wil: het ligt op ruim 50 kilometer van Roermond. De meeste bolletjesslikkers zouden dan ook op doorreis zijn.

Het vliegveld zegt tegen de Duitse zender WDR dat er op Düsseldorf géén honderd procent-controle gaat komen, zoals die op Schiphol wel is. ‘Dat zou alleen maar het probleem verder verschuiven, waarschijnlijk naar Frankfurt.’ Daarom wordt er alleen gecontroleerd als er een verdenking is.