Bolletjesslikkers krijgen snelrecht

Verdachten van drugssmokkel die op de luchthaven Schiphol worden aangehouden zullen per 1 september indien mogelijk snelrecht krijgen. Het gaat om zaken van verdachten die minder dan 1500 gram coke hebben gesmokkeld. In de praktijk gaat het om bolletjesslikkers en andere smokkelaars die en bekentenis hebben afgelegd. Zo kan de overbelasting in de rechtspraak in Noord-Holland worden verminderd.

14 dagen

Op dit moment zitten deze verdachten vaak langer dan drie maanden in voorlopige hechtenis voordat ze op zitting komen. Straks worden deze zaken binnen de bewaringstermijn (14 dagen) van de rechter-commissaris op een openbare, enkelvoudige, politierechterzitting behandeld, en hoeven niet eerst aan de raadkamer gevangenhouding met drie rechters te worden voorgelegd. Voor alle partijen betekent het een grotere snelheid in het traject en voor de verdachten betekent dit dat ze sneller weten wat de uitkomst in hun zaak is.

Laboratoriumrapport

Een belangrijke voorwaarde is dat het laboratoriumrapport, waarbij aard en hoeveelheid van de in beslag genomen middelen worden vastgesteld, in deze zaken binnen de bewaringstermijn van de rechter-commissaris beschikbaar is. Natuurlijk blijft het voor de verdediging mogelijk een verzoek tot meer onderzoek te doen, maar in dat geval kan een zaak niet via snelrecht worden afgedaan.

De werkwijze komt voort uit samenwerking tussen de rechtbank, het Openbaar Ministerie Noord-Holland, Dienst Justitiële Inrichtingen, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de advocatuur en de reclassering.