Bom aan de voordeur

Een vrouw hing op 10 april 1993 de pastic zak met een semtex-bom aan de voordeur van hasjhandelaar Jaap van der Heiden in Alkmaar, minuten voordat deze thuiskwam en zijn deur wilde openen. De politie heeft honderden ordners met onderzoeksmateriaal over de zaak gevuld, maar de vrouw of andere dader(s) zijn er niet gevonden. Tegen verdachte Mink Kok kwam het bewijs niet rond. Andere verdachten zijn inmiddels doodgeschoten, de laatste was Stanley Hillis. Misschien ligt de dader letterlijk op het kerkhof.

Er liggen in de boezem van de politie nog wel aanwijzingen die zouden kunnen leiden tot oplossing van de zaak. Maar het Openbaar Ministerie lijkt er geen belang in te zien daar na al die jaren nog aandacht aan te besteden.

Twaalf jaar na de moord in Alkmaar kwam bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een tip binnen van een informant, over de plaats waar de afstandsbediening van het explosief in het water was gegooid. De afstandsbediening werd daar ook daadwerkelijk gevonden. Deze informant had dus behoorlijk relevante daderinformatie, maar dat spoor wordt niet verder uitgezocht. In het archief van de CIE ligt volgens een ex-politieman ook nog concrete informatie over de toedracht in de zaak, waar nooit wat mee is gedaan.

Cold Cases ligt in de boekhandel en is te bestellen bij Crimesite.