Bombrieven bezorgd bij verschillende bedrijven

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in Nederland zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De politie vermoedt dat de afzender steeds dezelfde was.

Geen schade

Volgens de politie werden de brieven in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en Mercedes-dealer in Rotterdam.

De bombrieven hebben geen schade berokkend omdat de explosieven niet zijn afgegaan. Maar volgens de politie hadden ze wel zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.

Op deze brieven staat als afzender het CIB, gevestigd aan de Wilhelminakade te Rotterdam, vermeld. Het gaat om brieven met met een verdikking erin, waarbij de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt.

Het Centraal Invorderings Bureau (CIB) is een incassobedrijf.

Zelfde afzender

Er wordt door de politie ernstig rekening mee gehouden dat er sprake is van één en dezelfde afzender.

Onder meer de recherche in Amsterdam heeft de zaak in onderzoek. De bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) van de politie betrokken.

Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is op donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Uit het onderzoek door de recherche is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.