Bomdreiger Tour vernielde ook Picasso

Paul G., die maandag terecht staat voor het voorbereiden van een aanslag op de Utrechtse Tour-etappe, blijkt een nog omvangrijkere criminele carrière te hebben dan eerder gemeld. Hij kaapte niet alleen een vliegtuig en beschadigde de Nachtwacht, hij vernielde ook een Picasso in Amsterdam.

Door Vincent Verweij

Psychiatrische patient Paul G. (58) trekt al tientallen jaren de aandacht met gewelddadige en vernielzuchtige acties. Volgens psychiaters leidt hij aan paranoïde wanen die af en toe tot een gewelddadige uitbarsting komen. Hij haalde er in de afgelopen veertig jaar al vier keer het landelijke nieuws mee.

Kaping

Het begon in 1978 met de kaping van een KLM-toestel dat op weg was naar Mallorca. Paul G. was toen 20 jaar. Het Leidsch Dagblad noteerde:

De vrouwelijke purser, mevrouw Jaekel-Oud uit Alphen, kwam naar de captain en zei: “Ik heb hier wat moeilijkheden met een jongeman, wat moet ik daarmee?” De captain liet daarop de jongeman de cockpit in.

Paul G. trok vervolgens een nep-pistool en dwong de gezagvoerder zijn DC-9 op koers zette naar Algiers. De kaper riep intussen voortdurend slogans van de terreurgroepen RAF en PLO. De captain had in de gaten dat het wapen nep was en regelde een paar sterke passagiers, die Paul G. bij de cockpit overmeesterden. Na de landing op Barcelona werd hij ingerekend.

Rembrandt

In 1990 was het weer raak. Paul G., die op dat moment in een psychiatrische inrichting verbleef, nam de benen en toog naar het Rijksmuseum. Gewapend met een flacon zwavelzuur ging hij Nederlands beroemdste en kostbaarste schilderij te lijf: de Nachtwacht van Rembrandt. Bewakers konden hem snel overmeesteren en tot opluchting van het kunstminnend publiek bleek alleen de vernislaag beschadigd.

Picasso

Even leek het goed te gaan met Paul G. Hij ging wis- en natuurkunde studeren en slaagde in 1998 cum laude voor beide studies.

Maar een jaar later sloeg de gekte weer toe. In 1999 ging hij los bij het Amsterdamse Stedelijk Museum. Met een aardappelmesje sneed hij twee halve cirkels in het schilderij ‘Vrouwelijk naakt voor tuin’ dat Pablo Picasso in 1956 maakte. Het schilderij, met een geschatte waarde van 10 miljoen euro, kon uiteindelijk worden hersteld. Omdat G. op dat moment al 25 jaar in psychiatrische inrichtingen zat en al eerder tot TBS was veroordeeld, ontsloeg de rechtbank hem van rechtsvervolging.

Tour

Afgelopen najaar waren er opnieuw signalen dat het met Paul G. weer de verkeerde kant op ging. Een psychiatrisch hulpverleenster meldde op een website dat zij Paul G. begeleidde en al enkele malen had moeten voorkomen dat hij opnieuw zou worden opgenomen. Maandag zal hij zich opnieuw moeten verantwoorden voor de rechter. Dit keer voor het dreigen zuur te gooien naar wielrenners tijdens de Tour-start in Utrecht in 2015. Ook zou hij een bom hebben willen laten afgaan. Er is een verzoek ingediend om de zaak achter gesloten deuren te behandelen, waarover de rechtbank maandag beslist.