Bommenlegger Jumbo eist bedrag in bitcoins

De man die bommen heeft gelegd bij meerdere filialen van Jumbo eist een groot geldbedrag in bitcoins. Dat meldt de politie, die op zoek is naar tips over de bommenlegger. Er is niet bekend gemaakt hoe hoog het bedrag is dat de man eist. De afperser heeft gezegd dat er bommen gaan ontploffen als de supermarkt niet betaalt.

Alle vestigingen van Jumbo in heel Nederland worden extra beveiligd. Het gaat volgens de politie om zichtbare en niet zichtbare maatregelen, die in samenwerking met de supermarktketen zijn genomen.

Donderdag werd een webpagina van de politie gelanceerd met daarop informatie over de zaak. Er staan onder meer een daderprofiel, overzicht van incidenten en scenario’s op. Via een tipformulier kunnen tips worden doorgegeven.

Twaalf boodschappen

Uit het dossier op de website blijkt dat de dader twaalf keer een boodschap naar Jumbo heeft verstuurd. Het is in de meeste gevallen niet duidelijk wat dit voor berichten zijn, of wat er in staat. Op 8 mei ontving de jumbo een eerste bericht. De volgende dag werd een explosief gevonden bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Dat werd onschadelijk gemaakt. De bom zat in een witte, vierkante emmer. Sindsdien zoekt de politie naar een Suzuki, die door getuigen is gezien.

Op 31 mei ontploft een explosief in een winkel van Jumbo op het Overwinningsplein in Groningen. Er was op dat moment niemand aanwezig, en er is lichte materiële schade. Bewakingscamera’s filmen de vermoedelijke bommenlegger, zie onder.

Afperser gebruikt Kladblok

Op 5 juni krijgt de Jumbo een brief, die volgens de politie waarschijnlijk is opgemaakt in het computerprogramma Kladblok. Hij eist daarin bitcoins, en zegt dat hij niet eerder stopt met de acties tot hij geld krijgt. De brief is waarschijnlijk gepost in Noord- of Oost-Nederland: de envelop is afgestempeld in een sorteercentrum in Zwolle.

Een dag later wordt er een bommelding gedaan voor de Jumbo in de Euroborg in Groningen. Er wordt na uren zoeken niks gevonden.

Felicitatiekaart met explosieve stof

Op 1 juli krijgt de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle een felicitatiekaart, waarin een kleine hoeveelheid van een explosieve stof zit. De politie denkt dat de kaart, die een muziekje afspeelt als je hem openklapt, door dezelfde dader is verstuurd als die de Jumbo in Groningen afperst. Ook deze kaart is afgestempeld in het sorteercentrum in Zwolle. Het is het eerste incident dat buiten Groningen plaatsvindt.

De politie zoekt naar een man van tussen de 20 en 40 jaar, die vermoedelijk in Groningen woont. De eerste incidenten vonden plaats in de stad Groningen. Onlangs werd ook een explosieve stof in een filiaal in Zwolle gevonden. De politie wijst er daarnaast op dat de man nauwkeurig werkt, en wat af weet van explosieven en elektronica. Mogelijk gaat het om meerdere daders.

Vingerafdrukken gevonden

De politie zegt tegen De Telegraaf dat er sporen zijn van de dader. Zo zijn er zeker vingerafdrukken gevonden. Daarnaast zijn er bij de bommen kookwekkers gevonden van Liefheit, die waarschijnlijk bij de Blokker zijn gekocht. De politie zoekt de kopers van de wekkers.