Bonnetje van Teevendeal gevonden

Het bonnetje van de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven met drugscrimineel Cees H. maakte is gevonden. De Erfgoedinspectie heeft een kopie van het bonnetje op 8 juli gevonden in de juridische archieven in Amsterdam. Uit het bonnetje blijkt dat het OM 4,7 miljoen gulden heeft overgemaakt aan H., en niet 1,25 miljoen.

Minister van justitie Ard van der Steur heeft donderdag de Tweede Kamer laten weten dat het bonnetje is gevonden. Het OM ondernam afgelopen jaar intense zoektochten naar het bonnetje, maar het werd niet gevonden. In maart traden minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven af vanwege de kwestie.

De deal

De deal zat als volgt in elkaar: Teeven deed langdurig onderzoek naar geld van Cees H., dat hij zou hebben verdiend met de drugshandel. De zaak kwam niet rond, en daarom sloten de twee een deal: H. zou 750.000 euro betalen aan de staat, en justitie zou dan stoppen met de jacht op het criminele geld van H. Op die manier haalde de staat 750.000 euro binnen en hoefde het geen lange procedures te volgen.

Maar Teeven beloofde ook dat hij het geld van H. op twee Luxemburgse bankrekeningen die door justitie zijn bevroren, over te maken. Hij heeft beloofd dat geheim te houden. De advocaat van H. zei eerder al dat het om vijf à zes miljoen gulden ging, maar minister Opstelten zegt dat er twee miljoen op de bankrekening stond. Omdat H. voor 750.000 had geschikt, werd er volgens Opstelten 1,25 miljoen euro naar hem overgemaakt.

Toch 4,7 miljoen

Teeven had met H. afgesproken dat de details rond de deal geheim zouden blijven, maar de Tweede Kamer wilde er toch meer van weten. Opstelten stede daarom in de kamer dat er 1,25 miljoen gulden met de deal gemoeid was, maar er kwamen steeds meer aanwijzingen dat het bedrag op 4,7 miljoen gulden lag. Dat blijkt nu dus te klppen.

Inmiddels doet de commissie-Oosting onderzoek naar de Teevendeal. De commissie is op de hoogte van de vondst van het bonnetje, en neemt dat mee in het onderzoek. Daarbij wordt ook onderzocht waarom het bonnetje niet eerder gevonden kon worden.

Lees meer over deze en andere deals die Teeven sloot in het boek Fred en de Wet.