Bordeelbaas wil ramen in Spijkerkwartier Arnhem

De voormalige bordeelhouder Rudy Kousbroek wil volgend jaar weer ramen gaan exploiteren voor tientallen vrouwen in het Arnhemse Spijkerkwartier, meldt De Gelderlander. Kousbroek is al jaren met de gemeente Arnhem in onderhandeling over de bouw van een eroscentrum op een bedrijventerrein, maar dat wil niet vorderen. Hij stelt daarom dat hij recht heeft op ramen in het Spijkerkwartier.

Kousbroek wijst daarbij op een vergadering in de jaren 80, die werd geleid door toenmalig wethouder Gerard Velthuizen. Daarin werd toegezegd dat als de bordeelhouders zouden meewerken aan concentratie van de prostitutiepanden in Het Spijkerkwartier, ze daar nooit meer weg zouden hoeven.

‘Nooit gezegd’

Maar volgens Velthuizen heeft hij dat nooit gezegd. ‘Die uitspraak is uit de lucht gegrepen. Ik ging daar niet over. Ik had de raamexploitanten bij elkaar geroepen omdat de bedrijfstak veel overlast gaf in het gedeelte van de wijk waar nog een aantal prostitutiepanden gevestigd was. Daarom wilden wij alle prostitutie concentreren in het gedeelte bij de Spoordijk.’

Toch denkt Kousbroek dat hij het voor elkaar krijgt. Volgend jaar hoopt hij dat er weer enkele tientallen vrouwen achter de ramen zitten in Arnhem.

Ramen in 2006 weg

Sinds 2006 is er geen raamprostitutie meer in Arnhem. Eind jaren 80 probeerden bewonersgroepen de ramen uit Het Spijkerkwartier weg te krijgen. In 2002 besluit de gemeente daaraan mee te werken. Na enkele gerechtelijke procedures slaagt de gemeente daar in 2006 in.