Bordeelhouders klagen over regels

De strenge regels voor de exploitanten van raambordelen op de Amsterdamse Wallen drijven bordeelhouders tot wanhoop. In een interview in Het Parool zegt Jan Broers van de belangenvereniging Wallen Ondernemers Prostitutie (WOP) dat de gemeente Amsterdam steeds weer nieuwe regels verzint.

Haar keus

De gemeente Amsterdam probeert middels tal van regels vrouwenhandel, dwang en uitbuiting te voorkomen. Dat drijft Broers tot grote woede.

Als zo’n meid dubbele diensten wil draaien, is dat toch háár keus?! Ik moet zo’n meid een uur tot anderhalf uur doorzagen en als leek een verslag maken over iets wat ik niet kán weten: of ze echt vrijwillig werkt.

Intakegesprek

Een exploitant moet namelijk een intensief intakegesprek voeren met kandidaat-huursters om te toetsen of zij vrijwillig werken. Verder mag hij een kamer nog maar voor maximaal elf uur aan een prostituee verhuren, zodat een vrouw niet meer twee diensten na elkaar kan draaien (van negen tot zeven overdag en van zeven uur ’s avonds tot vijf uur ’s nachts). Hij mag alleen verhuren aan prostituees die Nederlands, Engels, Duits of Spaans spreken en 21 jaar of ouder zijn. Ze mag zich ook niet door een man laten begeleiden naar of van haar kamer.

Genaaid

Exploitanten moeten echter nog aan veel andere regels voldoen. Hij moet er bijvoorbeeld op toezien dat een prostituee seksattributen schoonmaakt met de juiste desinfecterende middellen en voor elke klant een schone handdoek gebruikt. Broers in Het Parool:

Inmiddels ben ik des duivels en voel ik me genaaid. Ik ben maar meegegaan met die leeftijdseis, maar ze bléven maar verzinnen. De ene vuile streek na de andere. Ze zijn helemaal gek geworden!

Broers zegt dat hij niet aan alle regels kan voldoen en legt zijn grieven nu voor aan de bestuursrechter om te voorkomen dat de gemeente zijn ramen kan sluiten. Hij is de eerste die tegen de regels procedeert. Ook de meiden zijn het met hem eens, zegt hij.

Zie de meest recente berichten over de Wallen:

‘Terugkeer fout geld op de Wallen’

Uitbuiting vrouwen nu via seks-sites

Amsterdam heeft koper voor gemeentebordeel

Een reportage uit 2007, voordat de gemeente Amsterdam aan de Wallen-schoonmaak begon: