Bouterse benoemt rechter in eigen zaak

President en verdachte Desi Bouterse gaat een nieuwe rechter benoemen die zijn eigen zaak bij het Hof van Justitie moet behandelen. Het gaat om een lid van de militaire kamer van het Hof. Onlangs overleed één van de rechters die het proces over de Decembermoorden van 1982 behandelde. Bouterse heeft als president nu niet alleen het laatste woord in de benoeming van de nieuwe rechter, hij kan ook het tempo in de zaak beïnvloeden.

Formeel is het zo dat de minister van Defensie Lamuré Latour eerst een kandidaat aanwijst. Die moet dan vervolgens worden voorgedragen aan de president door de minster van Justitie & Politie Martin Misiedjan, waarop ten slotte de president het besluit bekrachtigd. Hoe lang die benoeming gaat duren kan het kabinet van Bouterse dus bepalen.

Op dit moment ligt proces over de Decembermoorden, dat in 2008 begon, stil. Tijdens de laatste zitting op 17 december kwamen veel getuigen en verdachten niet opdagen. De deze week geplande zitting is wegens ‘bijzondere omstandigheden’ uitgesteld.

Bouterse en andere militairen zijn verdacht van betrokkenheid bij de December-moorden. Bouterse ontkent elke betrokkenheid bij de moorden zelf maar zegt alleen ‘politiek verantwoordelijk’ te zijn, omdat hij destijds bevelhebber was.

In Het Parool zegt Romeo Hoost, voorzitter van de Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, dat het proces moet worden gestaakt.

‘Het is een farce geworden. Ik heb alle hoop verloren op een eerlijk proces.’

Over het benoemen door Bouterse van de rechter:

‘Dat gebeurt volgens de democratische regels, maar het is onbestaanbaar dat de hoofdverdachte, voor mij de moordenaar, nu de rechter mag aanwijzen voor zijn eigen proces.’

Hoost wijst ook op het ‘wegpromoveren’ van Cynthia Valstein-Montnor. Zij was voorzitter van de krijgsraad en nu waarnemend president van het Surinaamse hof van justitie. Valstein was een drijvende kracht achter het proces maar heeft daar in haar nieuwe functie vel minder tijd voor.

Eerder werd door Bouterse de beveiliging rond het proces opgeheven en werd de officiële perswoordvoerder van haar taak ontheven zodat journalisten geen aanspreekpunt meer hebben over de voortgang van de strafzaak.

Lees Het Parool.

Lees ook:

Dino Bouterse in top anti-terreureenheid

‘Zitting Bouterse na 7 minuten voorbij’

Rechters Suriname slecht beveiligd?