Bouterse erin geluisd? ‘Het zaakje stinkt’

De grote strafzaak tegen Dino Bouterse, zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, stinkt. Dat zei ex-DEA-agent Michael Levine donderdag in het programma Nieuwsuur. Bouterse wordt verdacht van cocaïnesmokkel, verboden wapenbezit en terrorisme. De zaak wordt bijna volledig ondersteunt door het werk van undercoveragenten van de DEA, die Bouterse in de val lokten.

Op verzoek van de Verenigde Staten (VS) werd Dino Bouterse op 29 augustus in Panama aangehouden. Hij zit nu in de cel in New York en zegt zelf onschuldig te zijn.

Wapens en drugs

Undercoveragenten van de Drug Enforcement Administration (DEA) doen vanaf december 2011 hun geheime werk. Bouterse zou zijn gefilmd tijdens gesprekken over zware wapens, drugs en het leveren van paspoorten. Hem wordt veel geld beloofd door de undercoveragenten. ‘Bouterse zei dat er wapens klaar zouden staan voor inspectie in Suriname. Zoals afgesproken krijgt hij 2 miljoen dollar cash’, aldus een agent in de tenlastelegging, dat door Nieuwsuur werd getoond.

Miljoen euro

Michael Levine, voormalig DEA-agent die nu vaak als getuige-deskundige wordt ingezet bij zaken waarin undercoveragenten een rol spelen, zei in Nieuwsuur dat de DEA-agenten van tegenwoordig in veel gevallen criminele informanten zijn die alleen maar aan geld denken. Ze zouden misdaden plegen in verschillende landen. Voor een zaak als deze tegen Dino Bouterse zouden ze volgens Levine een miljoen euro verdienen.

Levenslang

'Uit niet één van de dossiers over hem blijkt dat hij in staat was tot grote cocaïnehandel of terroristische activiteiten. Zelfs niet tot een telefoontje met het Midden-Oosten’, aldus Levine in Nieuwsuur over de Dino Bouterse, die tot levenslang veroordeeld zou kunnen worden.

In de zaak tegen Bouterse  zouden de undercoveragenten Bouterse beetje bij beetje hebben gepaaid en daardoor liet Bouterse zich uit de tent lokken. Hij zei dingen die hij vervolgens niet eens kon waarmaken, zo zei ook strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops in de uitzending.

Bekijk hier de hele uitzending van Nieuwsuur.

Lees ook:

 'Dino Bouterse steunde Hezbollah'

 'Hard bewijs' banden Bouterse en drugsbaron

 Alertheid om ontsnapping handlanger Bouterse