Bouterse verleent pleegzoon gratie

In Suriname is discussie ontstaan over het invrijheidstellen door de Surinaamse president Desi Bouterse van zijn pleegzoon Romano Meriba. Deze zat sinds 2005 een celstraf uit van vijftien jaar uit wegens doodslag op een winkelier. Verder gooidde Meriba in 2002 een handgranaat in de tuin van de residentie van de toenmalige Nederlandse ambassadeur Ruud Treffers. Meriba is vlak voor de kerst in vrijheid gesteld, op basis van goed gedrag.

Volgens Eugene van der San, directeur van het kabinet van president Desi Bouterse, heeft de voorlopige vrijlating niets te maken met het feit dat Meriba de pleegzoon is van de president. Hij benadrukte dat de president bevoegd is gratie te verlenen en hiervoor volgens de wet niet de de rechterlijke macht hoeft te raadplegen.

Bouterse is bevriend met de vader van Romano Meriba.

Romano Meriba beroofde met anderen een Chinese handelaar. Tijdens de overval werd de winkelier beschoten en kwam later te overlijden aan de schotwonden.

Ex-minister van Justitie en Politie Chan Santokhi, zegt dat mensen die veroordeeld zijn in een moordzaak niet in aanmerking voor gratie komen. Maar volgens Van der San ging het in deze kwestie om doodslag.