Meteen naar de content
7 mei 2014

Bouterse wil eigen drugszaak heropenen

De Surinaamse president Desi Bouterse wil zijn veroordeling tot elf jaar celstraf vanwege cocaïnesmokkel ongedaan laten maken bij de Hoge Raad. Daarvoor heeft zijn advocaat Inez Weski een verzoek ingediend. Bouterse werd in 2000 bij verstek veroordeeld bij het gerechtshof in Den Haag, maar de kroongetuige in de strafzaak zou volgens Weski een valse verklaring hebben afgelegd.

De getuige heeft verklaard dat Bouterse betrokken was bij een cocaïnetransport van 474 kilo, dat in de haven van Stellendam is onderschept. Weski zegt hij dit alleen heeft verklaard omdat hij daarvoor gunsten kreeg die nooit bekend zijn gemaakt. Volgens de advocaat heeft de getuige zijn verklaringen inmiddels ingetrokken.

Strafvermindering voor getuige

Een andere verdachte die ook bij het drugstransport betrokken was, verklaarde eerder al dat de kroongetuige zijn verhaal verzonnen heeft in ruil voor strafvermindering. Bij Bouterse's veroordeling in 2002 vroeg zijn toenmalige advocaat Bram Moszkowicz al om herziening omdat de verklaring onbetrouwbaar was. De Hoge Raad heropende de zaak toen niet.

Het is bekend dat de kroongetuige inderdaad strafvermindering heeft gehad. Tijdens zijn onbegeleid proefverlof verdween hij plots. Justitie zei dat onbekend was waarde getuige uithing, maar later bleek dat hij nog contact had met de officier van justitie.

Getuige trekt verklaring bij notaris in

Weski zegt nu nog eens onderzoek te hebben gedaan naar de verklaringen. De getuige zou onder druk van de officier van justitie en in overleg met zijn advocaat de verklaringen hebben afgelegd. Ze heeft inmiddels contact met de getuige gehad en hij heeft zijn verklaringen bij de notaris teruggetrokken.

Ook zou Weski's onderzoek blijken dat er ongeoorloofde opsporingsmethoden zijn gebruikt en dat de rechter is misleidt. De advocaat vraagt nu om 'een diepgaand onderzoek', zodat ook kan worden voorkomen dat dergelijke fouten in de toekomst worden gemaakt.

Gezichtsverlies OM

Tegen Bouterse liepen destijds ook andere zaken vanwege drugssmokkel. Hij werd voor al deze zaken vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie voorkwam destijds een afgang door op het laatste moment het bewuste drugstransport waarvoor hij wel is veroordeeld aan het dossier toe te voegen.

Tegen Bouterse loopt een internationaal opsporings- en aanhoudingsbevel. Hij kan niet worden opgepakt omdat Bouterse president is, maar buiten Suriname loopt hij wel het risico te worden opgepakt.

Lees ook:

'Hard bewijs' banden Bouterse en drugsbaron

De kennis van Piet W.

Bouterse duikt op in NL-dossier

VK onthult nogmaals wikileaks Bouterse

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.