Bouterse duikt op in NL-dossier

De Surinaamse president Desi Bouterse komt ter sprake in het strafdossier dat voorligt tegen de van grootschalige cocaïnehandel beschuldigde Piet W. Volgens de NOS blijkt uit stukken die de redactie in handen heeft dat de Nationale Recherche over aanwijzingen beschikt dat Bouterse zich bemoeit met drugshandel in zijn land: ‘Tot aan Bouta, zelfs. Bouta zelf…’

Door WIm van de Pol

In een afgelopen donderdag 29 maart afgeluisterd gesprek tussen Piet W,. en een medeverdachte vertelt W. dat hij door een kennis is benaderd over een vliegtuig met vermoedelijk 400 kilo cocaïne dat is dat gestrand op een afgelegen plaats bij Tibiti in Noord-Suriname. De kennis vraagt W. naar het vliegtuig te gaan. Deze W. heeft ”Bouta” en Dino benaderd:

Piet: Ik zei, is goed, maak je niet druk. Ik ga wel naar die man. Ben toen naar Bouta gegaan, ik zei zo en zo. We hebben Dino gestuurd. Dino is dat ding gaan halen. Geen probleem. Als Dino daar is dan verbrandt Dino het vliegtuig en dan is de tori klaar. Dat wil zeggen dat als ik die mannen niet zou hebben geholpen, Biga en Beppie, die uhhh… die mannen gaan daar en die mannen nemende handel en sluiten de mannen op, nog erger. Bouta heeft de helft genomen, vraag het aan Jerry.

H. Bouta heeft de helft?

Piet: Bouta heeft de helft van de handel genomen en ik heb die mannen de helft gegeven.

Uiteindelijk zou dus Dino de drugs bij het vliegtuig in veiligheid hebben gesteld.

W. en vier medeverdachten zijn in april aangehouden. Het onderzoek naar W. is één van de omvangrijkste die de Nationale Recherche ooit heeft uitgevoerd en kent vele zijtakken. Het is begonnen nadat Bouterse aantrad als president van Suriname. Het richt zich onder meer op een partij van ruim 1000 kilo cocaïne in de haven van Rotterdam, 400 kilo cocaïne in Hongkong en 1500 kilo in Kaapverdië.

Het onderzoek naar W. bestaat voor een belangrijk deel uit afgetapt telefoongesprekken die de verdachten voeren in versluierde taal. Maar het allerbelangrijkst lijken heimelijk opgenomen gesprekken in de woning van W. in Amsterdam. De politie is erin geslaag daar een serie microfoontjes te plaatsen.

De politie constateert dat W. op grote voet leefde, veel reisde en geregeld wedstrijden van CF Barcelona bezocht. In Suriname is bekend dat de zoon van Desi Bouterse, Dino (40, foto), een goede bekende is van W. In stukken van het onderzoeksdossier dat de NOS in handen heeft blijken ook zakelijke banden tussen Piet W. en Shaheed “Roger” Kahn, een grote crimineel in Guyana, een buurland van Suriname, Uit uitgelekte geheime diplomatieks stukken van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo stond opgetekend dat Bouterse stevige (criminele) relaties onderhield met Khan.

 hij in Suriname opgepakt en in de VS veroordeeld voor drugshandel. Zijn organisatie zou daarna gewoon door zijn gegaan met criminele activiteiten. Uit het dossier blijken ook relaties in de sfeer van coke-handel tussen W. en Little Mark een ‘soldier’ van Kahn.

Desi Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor drugshandel. Zijn zoon Dino heeft in 2005 in Suriname acht jaar celstraf gekregen voor internationale drugs- en wapenhandel. Hiervan heeft hij drie jaar uitgezeten. Dino is door zijn vader benoemd tot leidinggevende in de anti-terreureenheid CTU, een zwaar bewapende en omstreden politie-eenheid. Dino Bouterse profileert zich uitdrukkelijk in de Surinaamse samenleving en bemoeit zich ook met staatszaken, zo nam hij deel aan een missie naar China en Equatoriaal Guinee. Hij heeft een website en is actief op Facebook en Twitter.

Zie meer bij de NOS.