Brabant wil meer rechercheurs

Burgemeester Paul Depla van Breda wil dat er meer rechercheurs beschikbaar komen voor de aanpak van drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland. Hij zegt dit naar aanleiding van het toegenomen aantal criminele afrekeningen in die regio.

Liquidaties

In West-Brabant en Zeeland hebben dit jaar al 13 liquidaties plaatsgevonden. Dat zijn er vier meer dan in heel 2016. De helft van dat aantal is direct gerelateerd aan de georganiseerde misdaad. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag (avrotros) woensdagavond in haar uitzending.

Verkeerde plek

De burgemeester van Breda, Paul Depla, maakt zich in het item zorgen. ‘Het zijn criminelen die elkaar van het leven beroven. Maar als je als burger op de verkeerde plek staat, kun je er ook mee te maken krijgen.’ Hij vraagt het Kabinet daarom om hardere maatregelen, en om meer politiecapaciteit. ‘We moeten criminelen laten zien dat we als overheid niet accepteren dat zij onze samenleving overnemen.’ Depla wijst erop dat er in zijn regio tegenwoordig net zoveel moorden plaatsvinden, als in Amsterdam. ‘Maar als je kijkt naar de capaciteit van de politie, dan hebben wij maar de helft.’

Zwaarder straffen

De Brabantse recherchechef Rienk de Groot riep de rechterlijke macht onlangs zelfs op om afrekeningen zwaarder te gaan bestraffen. Hij hoopt dat daarmee de stroom aan moorden gestopt kan worden.