Brabantse cocaïnewasserij ontmanteld (UPDATE)

In het Brabantse Heeswijk-Dinther is woensdagmiddag een cocaïnewasserij gevonden door de politie. De wasserij aan de Vullingsweg stond op het punt om in bedrijf te gaan. De politie zegt geen aanhoudingen te hebben verricht.

Halffabrikaat

In een cocaïnewasserij wordt uit het halffabrikaat cocaïnepasta de cocaïne poeder onttrokken door toevoeging van chemicaliën. Volgens de politie was het een goed ingericht en zeer groot laboratorium en was het uitgerust met beveiligingscamera’s. Voordeel van het verschepen van pasta is de mogelijkheid het te kunnen verpakken als onopvallende producten als shampoo of zeep. Ook kan cocaïne worden verwerkt in textiel.

Er werd onder andere enkele tientallen kilo’s onverwerkte cocaïne aangetroffen, met een straatwaarde van naar schatting tenminste een miljoen euro. Deze drugs zijn naar de verbrandingsoven gebracht. Verder trof de politie zo’n 5000 liter/kilo chemicaliën, grote vaten en een zogenaamde blokkenpers.

Mini-camping

Het perceel met de wasserij, in een oude varkensstal, werd bij toeval ontdekt tijdens een controle van de gemeente. Het ligt aan een slecht begaanbaar zandpad in het buitengebied van Heeswijk-Dinther. Op het perceel staat een bord met ‘Mini-camping Heische Wal’. Die camping is echter al jaren buiten gebruik. Volgens het Brabants Dagblad kwam de camping begin 2011 geleden in opspraak omdat niet werd voldaan aan eisen in de milieuvergunning. Er bleken te veel caravans op het terrein te staan en op het terrein lag veel vuilnis en afval. Een groep Ieren op de camping zorgde destijds voor overlast.